Skip to content

Italiaanse regering wil kweekvlees verbieden

De Italiaanse regering keurde op dinsdag 28 maart een wetsvoorstel goed dat het gebruik van in laboratoria geproduceerd voedsel en diervoeder verbiedt. Daaronder valt bijvoorbeeld kweekvlees.

Updated on:
Nieuws
Food
Italië kweekvlees premium

Foto: Canva

De Italiaanse regering keurde op dinsdag 28 maart een wetsvoorstel goed dat het gebruik van in laboratoria geproduceerd voedsel en diervoeder verbiedt. Daaronder valt bijvoorbeeld kweekvlees. Hiermee wil de regering het ‘agrifood-erfgoed’ van het land en ‘de gezondheid van de mens’ beschermen. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het parlement.

Op overtreding van de regels wil men boetes van minimaal € 10.000 tot maximaal € 60.000 of tot 10% van de totale jaaromzet opleggen. Ook andere sancties kunnen worden opgelegd, zoals het laten beëindigen van de bedrijfsactiviteiten, zodat toegang tot leningen of subsidies van de Italiaanse overheid of de Europese Unie wordt ontzegd.

‘Schadelijke’ technologische innovaties

Het wetsvoorstel kwam van de minister van landbouw, Francesco Lollobrigida, die lid is van dezelfde rechtse partij als premier Giorgia Meloni. “Laboratoriumproducten garanderen naar onze mening geen kwaliteit, welzijn en de bescherming van onze cultuur, onze traditie”, aldus Lollobrigida.

De nationalistische regering van Meloni heeft beloofd het Italiaanse voedsel te beschermen tegen technologische innovaties die als schadelijk worden beschouwd, en heeft het landbouwministerie omgedoopt tot “ministerie van landbouw en voedselsoevereiniteit”, zo schrijft persbureau Reuters.

Voorzorgsprincipe

Het ontwerp “is gebaseerd op het voorzorgsprincipe, omdat er nog geen wetenschappelijke studies zijn naar de effecten van synthetische voedingsmiddelen”, zei minister van Volksgezondheid Orazio Schillaci dinsdag in een persconferentie. “We willen de gezondheid van de burgers beschermen en het erfgoed van onze natie en onze agrovoedingscultuur op basis van het mediterrane dieet beschermen.”

Veiligheid van kweekvlees al bevestigd

In een reactie op het wetsvoorstel zei Alice Ravenscroft, Head of Policy bij non-profitorganisatie Good Food Institute Europe: “Het aannemen van een dergelijke wet zou het economische potentieel van dit ontluikende gebied in Italië afsluiten, de wetenschappelijke vooruitgang en inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan, belemmeren en de keuze van de consument beperken. (…) Italië zou achterblijven terwijl de rest van Europa en de wereld op weg is naar een duurzamer en zekerder voedselsysteem.”

Ravenscroft en ook brancheorganisatie Cellular Agriculture Europe stellen dat de veiligheid van kweekvlees al bevestigd is door regelgevers in de VS en Singapore en dat de EU al een robuust regelgevingsproces heeft om de veiligheid vast te stellen. “Wereldwijd wordt deze goedkeuring (het Europese proces) beschouwd als een gouden standaard op het gebied van voedselveiligheid. Daarom is het Italiaanse voorstel niet nodig, aangezien Italiaanse en Europese consumenten er zeker van kunnen zijn dat geteelde producten, eenmaal goedgekeurd door de Europese Commissie, veilig zijn”, zo stelt de brancheorganisatie. Ravenscroft stelt: “De overheid zou Italianen zelf moeten laten beslissen wat ze willen eten, in plaats van de vrijheid van de consument te onderdrukken.”

Verbod op insecten in pizza

Het verbod op kweekvlees is niet het enige initiatief van de regering om te voorkomen dat niet-conventioneel voedsel op Italiaanse tafels komt. Recent bepaalden de ministers in vier decreten dat insecten niet gebruikt mogen worden in onder andere pasta en pizza en dat er speciale regels komen voor andere producten die insecten bevatten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin