Skip to content

Jaarcijfers Danish Crown: stabiel resultaat in uitdagende markt

Jaarcijfers Danish Crown: Niet eerder lag de omzet van het Deense vleesbedrijf op zo’n hoog niveau.

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Danish Crown heeft de omzet over boekjaar 2021/22 met 10% zien stijgen naar omgerekend € 8,6 miljard. Niet eerder lag de omzet van het Deense vleesbedrijf op zo’n hoog niveau.

De omzetstijging is vooral een gevolg van hogere prijzen voor rundvlees en verwerkte vleesproducten. Ondanks een uitdagende wereldwijde varkensmarkt wist Danish Crown de winst op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar te houden.

Het bedrijfsresultaat (ebit) nam toe van € 379,2 naar € 388,6 miljoen. Als gevolg van hogere rente en belastingen daalde de nettowinst van € 303,9 naar € 293,1 miljoen. Het voorstel is om zo’n € 229 miljoen uit te keren aan de boerenleden van de coöperatie.

Inflatie treft Danish Crown harder dan verwacht

Danish Crown-topman Jais Valeur noemt de resultaten acceptabel gezien de zeer uitdagende omstandigheden. “Voordat we volledig hersteld waren van Covid-19, trof de inflatie ons veel harder dan verwacht”, aldus Valeur.

De prijzen van energie, transport en verpakkingen lagen op een historisch hoog niveau. De kosten namen in totaal met ruim € 200 miljoen toe. De focus van de onderneming lag op het verhogen van prijzen van alle producten. Dat is voor een deel gelukt, maar niet voldoende om alle financiële pijn bij de varkenshouders die leveren aan het vleesbedrijf weg te nemen. Ook op de boerenerven waren de hoge inflatiecijfers van grote invloed.

Druk op prijzen varkensvlees

De prijzen van varkensvlees stonden het hele jaar onder druk door inzinking van de export naar China en terughoudendheid van de consument. Daardoor lukte het Danisch Crown niet aan zijn eigen doelstelling te voldoen. Die doelstelling was een plus van € 0,08 per kilo vlees bovenop de Europe indexprijs.

Ook op lucratieve markten buiten Europa staan de prijzen als gevolg van een groot wereldwijd aanbod onder druk. Dit terwijl de prijzen volgens Valeur eigenlijk verder omhoog moeten. De topman geeft aan dat er nog meer focus nodig is om de kosten te verlagen.

Rundvleesdivisie Danish Crown presteert goed

Danish Crown zag verder de rundvleesdivisie goed presteren. Een kleine aanvoer in Europa resulteerde in hoge prijzen. Ook dochteronderneming DAT-Schaub, gericht op de levering van dierlijke grondstoffen aan de farmaceutische industrie, boekte sterke financiële resultaten.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin