Jan Cees Vogelaar for president

Vergaderboer Columnist
Jan Cees Vogelaar (links) tijdens de presentatie van het onderzoek van Mesdag Zuivelfonds naar de stikstofmodellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Foto: ANP
Jan Cees Vogelaar (links) tijdens de presentatie van het onderzoek van Mesdag Zuivelfonds naar de stikstofmodellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Foto: ANP

Grapje natuurlijk, maar voor boeren kan Jan Cees Vogelaar in de politiek veel doen.

Ik kom daar zo meteen op terug. Ik wil eerst nog even ingaan op mijn blog van vorige week. Daar kwamen nogal wat reacties op met als ondertoon dat ik Farmers Defence Force (FDF) zou veroordelen en LTO de hemel in prijzen.

Laat me duidelijk zijn: beide is niet waar en dat heb ik ook in de blog gezegd. LTO onder Marc Calon heeft gefaald en plukt daar nu de zure vruchten van. FDF heeft prima acties gevoerd; om U tegen te zeggen. Zij hebben er ook voor gezorgd dat het Landbouw Collectief kon ontstaan. Eindelijk één stem vanuit de landbouw.

Geen leden maar donateurs werven

Bezwaar heb ik alleen tegen hun ledenwerving en de nieuwe doelstelling. Dat wordt een club haast de bestaande. Veel beter had ik gevonden dat ze donateurs hadden gezocht. Ik zou zo mee willen doen. Want de actiegroep FDF, naast één landbouworganisatie, lijkt me ideaal. Dat zou het Landbouw Collectief kunnen zijn, maar dan moeten de onderliggende organisaties zich allemaal opheffen.

Jan Cees Vogelaar als boerenvoorman

Zo en nu naar Vogelaar. Hij wordt in de Volkskrant boerenvoorman genoemd. Niet minder dan vier pagina’s wijdt deze linkse landelijke krant aan hem. Men vindt hem de ideale boerenleider. Een soort reïncarnatie van Wien van den Brink. Deze varkensvoorman in de jaren 90 van de vorige eeuw stond op de barricades en belandde uiteindelijk voor de LPF in de Tweede Kamer. Ook daar liet hij van zich horen.

Datzelfde wordt Jan Cees Vogelaar toegedicht. Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) noemt hem een intelligente, redelijke en betrouwbare man, die verder ziet dan vele landbouwneuzen lang zijn. Maar hij is ook een straatvechter, die twitterend om zich heen schopt en op de man speelt. Een die houdt van reuring. Bij de acties in Den Haag vond hij het meest indrukwekkende dat een Groninger boer, met een Groninger vlag op de trekker, ‘door dat hek donderde’ op het Malieveld.

Thierrry Baudet als nieuw kompas

Veel boeren zullen dat met hem eens zijn. Ik ook. Maar hij is ook slim en kan overleggen. En zijn knopen tellen. Die liggen nu niet bij de LTO, dat was vroeger, maar bij FDF. En niet bij het CDA, waar hij eind vorig jaar voor bedankte, maar wel bij Forum voor Democratie. Die partij past hem als een nieuwe jas. Zijn omgeving zegt volgens de Volkskrant dat hij radicaliseert. Het interesseert hem niet. Hij ziet in Thierry Baudet zijn nieuwe kompas.

Jan Cees Vogelaar vertolkt de mening van veel boeren

Erg? Ik denk het niet. Hij vertolkt de mening van veel boeren. Getuige ook zijn uitspraak dat er geen stikstofcrisis is. “Die is bedacht door die groene graaiers uit de grachtengordel”, zegt hij. Taal die boeren aanspreekt.

Boerengeluid in Tweede Kamer

Ik moet wennen aan het idee, maar het zou helemaal niet verkeerd zijn als Vogelaar hoog op de lijst van Forum voor Democratie komt. Zijn we er zeker van dat het boerengeluid helder klinkt in de Tweede Kamer. Maar dan moet hij eerst wel gekozen worden.Beheer