Doorgaan naar artikel

Janusz Wojciechowski, iemand om in de gaten te houden

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. - Foto: ANP

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. - Foto: ANP

Janusz Wojciechowski maakt geen grootse indruk. Hij moet weinig hebben van gespecialiseerde landbouw, zegt hij. Die is, in zijn ogen, te kwetsbaar in tijden van crisis.

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft sinds zijn benoeming op 1 december vorig jaar nog geen overweldigende indruk achter gelaten. Deze week was hij andermaal met het Europees Parlement in debat over de maatregelen die hij getroffen heeft ter ondersteuning van de landbouw in de coronacrisis. De Pool wordt door de leden van de landbouwcommissie van het Europarlement regelmatig in de verdediging gedrongen. Ook donderdag weer.

De bijdragen van de parlementariërs klinken uiterst vriendelijk en iedereen geeft een fiat voor het steunpakket dat Wojciechowski anderhalve week geleden aankondigde. Maar tegelijk vindt iedereen dat pakketje van €80 miljoen een lachertje.

Verenigde Staten

Dat bedrag verbleekt bij de immense steun die de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue aan zijn boeren en tuinders toezegde: 200 miljard dollar. Het landbouwpakket valt ook in het niet bij dat wat in Europa voor andere economische sectoren wordt uitgetrokken. De staatssteun van de lidstaten in de EU telt op tot € 1,8 triljoen. Alleen in Nederland wordt al meer voor getroffen landbouwsectoren uitgetrokken, dan de Europese Commissie doet voor alle boeren in Europa. En dat terwijl de landbouw volgens Wojciechowski een van de belangrijkste sectoren is, die de Europese Unie uit deze crisis moet leiden.

De Pool heeft zich in sommige lidstaten ook niet geliefd gemaakt door zijn uitingen op Twitter. Een tijdje geleden suggereerde hij al dat de veehouderij in een aantal lidstaten te intensief was en te veel effect had op het milieu. Donderdag twitterde hij cijfers over het gemiddeld aantal varkens op landbouwbedrijven in een aantal lidstaten.

Lees verder onder de tweet.

Wojciechowski in de verdediging

De Duitse liberaal Ulrike Muller sloeg daarop aan. Zij vroeg Wojciechowski waarom hij selectief twittert over één sector. “U bent commissaris voor alle sectoren”, hield zij de Eurocommissaris voor.

Wojciechowski bracht ter verdediging in dat zijn bericht op twitter niet kritisch was bedoeld. “Ik gaf slechts cijfers die laten zien hoe de varkenssector van lidstaat tot lidstaat verschilt. Dat is geen kritiek. Integendeel. We moeten alle sectoren ondersteunen en de boeren verdienen ons respect en onze bewondering.”

Regionale afzet landbouwproducten

Toch is de ondertoon dat de sympathie van de Eurocommissaris niet uitgaat naar de intensieve veehouderij – of sterker nog: hij vindt dat de gespecialiseerde landbouw zich kwetsbaar maakt. Terug naar het gemengde bedrijf, dat zijn producten op de lokale markt aan de man brengt. Dat lijkt het ideaalbeeld te zijn dat Wojciechowski nastreeft. Hij lijkt een voorkeur te hebben voor kleine bedrijven, die het moeten hebben van een regionale afzet. Als hij dan tegengas krijgt, zegt hij er wel meteen bij dat hij natuurlijk voor één Europese interne markt voor alle boeren en tuinders is, om vervolgens te roepen dat het transport van voedingsproducten wel moet verminderen. Kortom: deze Eurocommissaris is iemand om in de gaten te houden.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin