JBS maakt weer winst in eerste kwartaal

14-05 | |
De verwerking van pluimveevlees in een slachthuis van JBS. - Foto: ANP
De verwerking van pluimveevlees in een slachthuis van JBS. - Foto: ANP

Het Braziliaanse vleesconcern JBS heeft in het eerste kwartaal weer winst gemaakt na een fors verlies in dezelfde periode in 2020. JBS is de grootste vleesverwerker wereldwijd en profiteerde vooral van betere resultaten in de Verenigde Staten, meldt persbureau Reuters.

De nettowinst kwam uit op 2 miljard Braziliaanse real (€ 312 miljoen), dat was een jaar geleden nog een verlies van bijna 6 miljard real. In de toelichting op de cijfers verwijst CEO Gilberto Tomazoni naar de overname van het Nederlandse Vivera. De Nederlandse producent van vleesvervangers moet een belangrijke impuls leveren aan de ontwikkeling van plant-based producten van JBS. Het vleesconcern heeft plant-based producten aangemerkt als een strategisch segment. Daaronder vallen ook merken als Incrivel in Brazilië en OZO van Planterra in de VS.

Meer vraag in de VS

In de toelichting op de kwartaalcijfers wijst JBS op exceptioneel goede resultaten in de VS. Daar profiteert het bedrijf, dat een flink deel van de omzet in de VS maakt, van een sterke vraag naar vlees. Die vraag is gestegen door onder meer de heropening van restaurants. Ook de export vanuit de VS naar Azië is toegenomen.

De resultaten in Brazilië zelf staan onder druk door de sterk gestegen voerprijzen. Dat drukt de marges van Seara, de food-divisie in Brazilië. Vooral door hoge prijzen voor soja zijn de marges van Seara gedaald van bijna 17% in het eerste kwartaal van 2020 naar net geen 12% dit jaar.

Boete van € 550 miljoen

In het eerste kwartaal is het resultaat verder nog gedrukt door een flinke boete die het concern in de VS moest betalen. In totaal gaat het om 3,5 miljard real (bijna € 550 miljoen) aan boetes wegens corruptie en kartelafspraken waarover een schikking is getroffen met de Amerikaanse autoriteiten. Daarvan drukt 1,1 miljard real op het resultaat in het eerste kwartaal.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.