Skip to content

JBS-slachterijen weer in bedrijf na cyberaanval

Slachterijen van JBS in de VS en Australië zijn weer in bedrijf na een cyberaanval begin deze week.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De slachterijen van JBS in de VS en Australië zijn weer in bedrijf na een cyberaanval begin deze week.

Daardoor kwamen slachterijen van het wereldwijd grootste vleesconcern in beide landen stil te liggen. JBS heeft tegenover de Amerikaanse overheid aangegeven dat de cyberaanval afkomstig lijkt uit Rusland, meldden diverse media waaronder persbureau Reuters.

De Amerikaanse regering heeft daarover vervolgens contact gehad met de regering in Moskou. Daarbij heeft het Witte Huis naar verluidt aangegeven dat een verantwoordelijke staat geen cybercriminelen kan huisvesten. De FBI is inmiddels een onderzoek gestart naar de aanval.

Ingrijpende aanvallen

De aanval van criminelen op JBS is de zoveelste in een reeks van aanvallen op bedrijven waarbij de productie lam wordt gelegd en IT-systemen worden gesaboteerd of vergrendeld. Vervolgens wordt losgeld geëist om de systemen weer te kunnen gebruiken.

In de VS raakte onlangs de brandstofvoorziening in zuidoostelijke staten flink ontregeld door een cyberaanval. De daders van die aanval hadden eveneens banden met Rusland, volgens Reuters.

Eerder dit jaar werden ook in Nederland een bedrijf getroffen. Bakker Logistiek werd gehackt en dat leidde onder meer tot dagenlange tekorten aan kaas bij supermarkten van Albert Heijn. In 2020 werd Handelsbedrijf Reesink getroffen door een aanval met gijzelsoftware.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin