Doorgaan naar artikel

Jetten: Gasmarkt nog jaren onrustig

De het eerste kwartaal begonnen de prijzen op en neer te bewegen. Foto: Canva premium

De het eerste kwartaal begonnen de prijzen op en neer te bewegen. Foto: Canva

Deze week halen we de mijlpaal van 95% vulling van de gasbergingen, maar we moeten er rekening mee houden dat de gasmarkt de komende jaren onrustig zal blijven.

Dat zei demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gisteren bij Sven op 1. De gasprijs geeft Jetten de laatste maanden wel gelijk. In het eerste kwartaal van 2023 was er een kalme daling van de prijzen voor zowel de langere als de kortere termijn te zien. Daarna begon het weer op en neer te bewegen.

Contracten korte termijn

Dat ligt volgens Jetten niet aan de overheid. De suggestie wordt vaak gedaan dat ‘Nederland’ of ‘Europa’ dan wel in snel tempo is over gestapt van Russisch aardgas naar LNG uit Qatar en de VS, maar dan wel vooral met contracten voor de kortere termijn. Het afsluiten van contracten is volgens Jetten echter met name een zaak van bedrijven.

Stijging door stakingen Australië

Het vullen van de gasvoorraden is wel een overheidsmaatregel, die voor extra rust op de markt moet zorgen. Zouden we nu niet op die ongekend hoge vulgraad zitten, dan had het nieuws dat het nu waarschijnlijk toch écht tot stakingen komt in Australië, geleid tot een nog veel hardere prijsstijging dan de 10% die er vandaag bij is gekomen – na juist een prijsdaling vorige week. Ook de stropende groeicijfers van de Chinese economie zorgen voor demping van zowel olie- als gasprijs.

Prognose: licht op en neer

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin