Joelende boeren

23-09 | |
Vergaderboer Columnist
Toeschouwers in Den Haag met omgekeerde Nederlandse vlaggen voorafgaand aan Prinsjesdag. - Foto: ANP
Toeschouwers in Den Haag met omgekeerde Nederlandse vlaggen voorafgaand aan Prinsjesdag. - Foto: ANP

Vergaderboer hoopt dat de vele omgekeerde vlaggen tijdens Prinsjesdag gedragen werden door de beroepsdemonstranten en niet door boeren en boerinnen.

“Er zijn trekkers onderweg naar Den Haag”, hoorde ik ’s morgens op Prinsjesdag op de radio. “Ze worden aangehouden omdat de gemeente een noodverordening heeft ingesteld. Demonstraties zijn verboden”.

“Een mooie publiciteit”, dacht ik meteen. ”Iedereen weet weer dat onze problemen niet zijn opgelost. De trekkers staan startklaar.” Die zijn straks vast nodig, want de troonrede geeft geen perspectief voor de boer.

Boegeroep tijdens rijtour

De kater kwam daarna. Tijdens de rijtoer van de koning klonk er boegeroep. Ons handelsmerk van de acties, de omgekeerde vlag, was veelvuldig op de televisie te zien. En het nieuws van het gejoel ging overheersen. Op elke zender kwam het boegeroep aan de orde. Minister Kaag zei later dat de sfeer in Den Haag daardoor grimmig was. Niet feestelijk, zoals voorheen. Een boerin met de omgekeerde vlag werd geïnterviewd. Ze gaf de regering er van langs en iemand naast haar riep: “Landverraders”. Dat beeld zette zich voort bij de balkonscene. De omgekeerde vlaggen benamen velen het uitzicht op de Koninklijke familie. Het feest van Oranjegezinden en gezinnen met kinderen werd verstoord. ’s Avonds voor de televisie veroordeelde men de acties. Men onderstreepte het recht, maar niet op deze dag en deze plaats.

De omgekeerde vlag is ons handelsmerk. Andere groepen hebben die gekaapt voor het tonen van hun onvrede.

Moeten we daar als boeren blij mee zijn? De omgekeerde vlag is ons handelsmerk. Andere groepen hebben die gekaapt voor het tonen van hun onvrede. Bijvoorbeeld tegen coronamaatregelen en het verlies aan koopkracht. Het zijn vaak lieden, die overal tegen zijn. Zeg maar de hooligans van de maatschappij. Voetbalclubs niet blij met hooligans. Sommigen krijgen zelfs een stadionverbod. Ze bereiken niets.

Beroepsdemonstranten

Dat soort mensen ondersteunt zogenaamd de boerenacties. Foute boel. Zoals wij ons nu op Prinsjesdag in de kijker speelden levert niets op. Ik hoop maar dat vele omgekeerde vlaggen gedragen werden door de beroepsdemonstranten en niet door boeren en boerinnen. Als dat wel het geval is dan hebben ze de zaak van de boer geen goed gedaan. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.

Op Prinsjesdag werd azijn gebracht.

Meer over


Beheer