Doorgaan naar artikel

Johan Schuttert (AgruniekRijnvallei): ‘Beter duur, dan niet te koop’

Johan Schuttert, commercieel directeur Agruniek Rijnvallei. - Foto: Agruniek Rijnvallei - Marco Vellinga

Johan Schuttert, commercieel directeur AgruniekRijnvallei. - Foto: Agruniek Rijnvallei - Marco Vellinga

De oorlog in Oekraïne heeft de grondstoffenmarkt voor veevoer enorm op zijn kop gezet.

Vrijwel alles werd al duurder de afgelopen maanden. De schommelingen in grondstoffenprijzen zijn nu nog extremer omdat handelaren zich nu kunnen beroepen op ‘force majeur’, oftewel overmacht vanwege oorlog. Johan Schuttert, commercieel directeur van voercoöperatie AgruniekRijnvallei (AR), is nu blij met de voorraden die het bedrijf heeft opgebouwd. AR heeft een eigen op- en overslag in Wageningen en dat helpt nu om de leverzekerheid te kunnen borgen. “In dit soort situaties is kunnen kopen belangrijker dan de prijs”, stelt Schuttert vast.

AR heeft de afgelopen maanden ingespeeld op de opgelopen spanningen, onder meer door de strategische eigen voorraad hoger dan normaal aan te houden. “Dat pakt nu goed uit, ook al waren de inkoopprijzen al flink opgelopen. Maar voor hetzelfde geld zit je met een dure voorraad grondstoffen als het conflict uitblijft”, aldus Schuttert. Voor AgruniekRijnvallei staat nu leverzekerheid voor de trouwe leden en klanten voorop. Voor de komende tijd is het nu zaak om alternatieve bronnen aan te boren. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten als alternatief voor producten zoals mais uit Oekraïne.

In Europa zijn we het belang van voedselzekerheid helemaal vergeten

Grondstoffen zijn er wel

Volgens Schuttert maakt de huidige situatie duidelijk dat er veel beter nagedacht moet worden over voedselzekerheid. “De grondstoffen zijn nog niet weg, maar de handel is wel enorm verstoord. Vooral in Europa zie je nu de gevolgen. China heeft de voorraden wel op peil gebracht en dat geldt ook voor belangrijke afnemers van graan in het Midden-Oosten. In Europa zijn we het belang van voedselzekerheid helemaal vergeten. Het was nota bene een van de eerste doelstellingen van de EU bij de oprichting”, aldus Schuttert.

Het is nu zaak om de grondstoffen voorziening weer goed op de rit te krijgen. Schuttert verwijst ook naar de noodkreet van de veevoerbranche door de brancheorganisaties in Nederland en Europa. Granen voor humane voeding krijgt dan prioriteit nummer 1, gevolgd door graan en andere grondstoffen voor veevoer. Granen voor bijvoorbeeld ethanolproductie of andere biobrandstoffen sneuvelt als eerste, verwacht Schuttert, ondanks de fors hogere prijzen voor brandstoffen. Tegelijkertijd moet er gekeken worden of alle eisen die voorheen golden zoals voor GMO (genetisch gemodificeerd organisme) en residuen nu onverkort van kracht kunnen blijven.

Uiteindelijk gaat de consument betalen

Andere eisen

Wat de huidige crisis ook duidelijk maakt is dat er op grond van allerlei afspraken producten uit Oekraïne de EU binnenkwamen, deels met minder zware producteisen. Voorbeelden die Schuttert noemt zijn pluimveevlees en kooi-eieren die verwerkt werden in tal van voedingsmiddelen. Dergelijke andere eisen maakte de invoer relatief goedkoop. “Nu die stroom wegvalt zie je enorme prijsstijgingen van onder meer kip en eieren. Ook varkensvlees stijgt hard in prijs. En dan moet de hele markt uiteindelijk mee, ook voor een flink hogere prijs. Dan geldt een oude wijsheid: beter duur dan niet te koop. En uiteindelijk gaat de consument dat betalen.”

Vraaguitval is dan ook nog amper aan de orde volgens Schuttert. Dat ziet hij ook bij de afnemers van veevoer. Bij de huidige prijzen voor producten blijft de productie van eieren, vlees en melk doorgaan, ook al zijn de kosten fors opgelopen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin