Johan van Raak: ‘50 tot 60 cent meer met Beter Leven’

Vleesveehouder en handelaar Johan van Raak heeft een goede positie opgebouwd in het Beter Leven twee-sterrensegment rundvlees en hij voorziet verdere groei. Hij is in staat om 50 tot 60 cent boven de vrije marktprijs te betalen.

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming heeft in de diverse veehouderijsectoren de afgelopen jaren opmars gemaakt. Ook Beter Leven-rundvlees heeft inmiddels een aardige positie in het winkelschap verworven. In totaal zijn er in 2019 welgeteld 286 gecertificeerde Beter Leven-vleesveebedrijven. Daarvan produceren er 275 voor twee sterren, veruit de meeste onder de vlag van Bief Select.

Eigen afzet

Naast Bief Select zijn er nog enkele andere kleine en wat grotere partijen die actief zijn in het twee-sterrensegment. Zo voldoet vleesveehouder en handelaar John van Raak uit Hooge Mierde sinds 2015 aan de eisen van het keurmerk en heeft hij een eigen afzet geregeld. De ondernemer heeft de afgelopen jaren ook andere vleesveehouders aan zijn keten gebonden, waardoor hij nu met tien Nederlandse bedrijven structureel runderen aan twee grossiers levert.

Waarom koos u voor het Beter Leven-keurmerk twee sterren?

“Ik verwacht dat dat segment van alle keurmerken voor rundvlees voor de lange termijn de beste kaarten heeft. Het keurmerk is breed bekend en binnen het keurmerk is één ster te weinig onderscheidend. De markt van drie sterren is klein en vraagt hogere kosten voor productie. De vraag naar vlees met twee sterren is goed en ik verwacht dat die verder toeneemt.”

Hoe groot is uw keten nu?

“We zetten nu 25 tot 40 stieren per week in het concept af. Daarbij hanteren we dezelfde prijssystematiek als Bief Select; momenteel ligt de prijs wel 50 tot 60 cent per kilo boven de vrije marktprijs. Dat maakt dat vleesveehouders interesse hebben om zich bij ons aan te sluiten. Maar we kunnen pas nieuwe bedrijven toelaten als er aan de achterkant voldoende afzet is.”

Hoe makkelijk of moeilijk is het om aan de eisen te voldoen?

“Over het algemeen valt dat wel mee. Maar het verschilt natuurlijk sterk hoe de situatie op een bedrijf is. Op ons eigen bedrijf was het hebben van twee rassen een probleem, maar dat is met twee bedrijfsnummers opgelost. Afstanden bij aanvoer van broutards zijn altijd een zorgpunt en dat vraagt goede afspraken en controle. Onze kalveren komen van een Frans opfokbedrijf waarmee al jaren een goede samenwerking bestaat.”

Wat verwacht u voor de komende jaren?

“Ik voorzie dat de Beter Leven twee sterren en onze eigen keten gestaag groeit. Het is wel belangrijk dat dat gecontroleerd gebeurt. We moeten geen massaproduct worden zoals bij varkensvlees. Kwaliteit moet bovenaan blijven staan.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.