John Deere: stabiele verkoop machines EU 2020

28-11-2019 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Trekkerfabrikant John Deere verwacht in boekjaar 2020 een stabiele verkoop van agrarische en particuliere machines in de EU. Wereldwijd gaat de verkoop van agrarische en particuliere machines echter omlaag met 5 tot 10%, zo verwacht John Deere.

Dat bleek tijdens de bekendmaking van de cijfers over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2019.

Het bedrijf maakte in het laatste kwartaal 5% meer omzet, maar 8% minder winst. Over het gehele jaar steeg de omzet ook met 5% (naar $ 39 miljard), maar nam de winst toe met 37% naar $ 3,2 miljard).

Onzekere tijden voor boeren in VS

Het bedrijf verwacht een lagere winst over 2020 dan een jaar eerder ($ 2,7 miljard tot $ 3,1 miljard). Oorzaak is een aanhoudend onzeker ondernemingsklimaat voor boeren in de Verenigde Staten (VS). John Deere ziet dat de onzekerheid over handel tussen landen, het weer en Afrikaanse varkenspest de vervangingsvraag van machines in de VS negatief beïnvloedde.

Maar, zo zei een topman van Deere tijdens een toelichting op de cijfers, het boerensentiment in de VS begint te verbeteren omdat boeren gewend raken te ondernemen in een onzekere omgeving. Desalniettemin heeft het bedrijf de productie van de grote landbouwmachines voor de Noord-Amerikaanse markt teruggeschroefd.

Gunstige productie in EU verwacht na droogte

In de EU verwacht de trekkerbouwer een stabiele verkoop, omdat de meeste regio’s die last hadden van droogte afgelopen jaar zullen herstellen met gunstige productie als gevolg, aldus John Deere.

De aandelen van het beursgenoteerde John Deere kelderden na bekendmaking van de cijfers. De winstvoorspelling voor volgend jaar komt niet overeen met wat investeerders verwachtten.

Kloosterman
Meer over


Beheer