Doorgaan naar artikel

John Deere verwacht meer winst dit jaar

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Trekkerfabrikant Deere & Co verwacht een flinke stijging van de winst dit jaar.

De wereldwijd grootste fabrikant van trekkers en andere landbouwmachines met als belangrijkste merk John Deere heeft de winstverwachting opnieuw naar boven bijgesteld. Voor het hele boekjaar 2021 gaat Deere nu uit van een winst van $ 5,3 tot $ 5,7 miljard, dat komt neer op € 4,4 tot € 4,8 miljard. Dat is een flinke bijstelling ten opzichte van de vorige winstverwachting in februari die uitging van maximaal $ 5 miljard winst, volgens persbureau Reuters.

Profiteren van goede prijzen

Makers van trekkers en agrarische machines profiteren van een boom in de prijzen van agrarische producten, zoals granen en andere gewassen. Deere verwacht een plus van 25% voor de Amerikaanse en Canadese markt voor grote trekkers en machines. Dat is de grootste gecombineerde markt van het Amerikaanse concern.

Deere verwacht wel druk op het fabricageproces vanwege stagnerende aanvoer van onderdelen voor de productie. Het wereldwijde tekort aan computerchips is een van de oorzaken die ook de agrarische machines treft. Verder zijn er tekorten aan staal, plastic en banden.

Hogere marges

De enorme groei van de afzet heeft al gezorgd voor recordlage niveaus van voorraden van trekkers en machines. Daardoor is het mogelijk om betere prijzen te bedingen en dat leidt weer tot betere marges voor het bedrijf als geheel. De omzet in het tweede kwartaal dat eindigde op 2 mei steeg met 30% naar ruim $ 12 miljard. In het eerste halfjaar kwam de omzet uit op ruim $ 21 miljard, een plus van 25%. De nettowinst steeg naar $1,8 miljard in het tweede kwartaal, over het eerste halfjaar noteerde Deere een nettowinst van $ 3 miljard, ruim 2,5 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Beheer
WP Admin