Doorgaan naar artikel

Jonge vrouwen gebaat bij meer rood vlees en zuivel

Veel jonge vrouwen hebben tekorten aan essentiële nutriënten.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Veel jonge vrouwen hebben tekorten aan essentiële nutriënten, omdat ze weinig of geen rood vlees en zuivelproducten consumeren.

Dat brengt hun gezondheid mogelijk in gevaar, zeggen verschillende voedingswetenschappers. Dit meldt nieuwsmedium Vilt. De helft van de vrouwen tussen de tussen elf en achttien jaar krijgt te weinig magnesium en ijzer binnen, volgens professor voedingsleer Ian Givens. Givens is tevens directeur van het Institute for Food, Nutrition and Health van de Universiteit van Reading. Een kwart van de jonge vrouwen heeft ook tekorten aan zink, calcium en jodium.

Slecht voor de planeet

Volgens Givens lopen jonge vrouwen meer risico op tekorten aan essentiële nutriënten, omdat ze vatbaarder zijn voor de boodschap dat rood vlees en zuivel slecht zijn voor de planeet. Zij volgen daardoor vaker vegetarische of veganistische diëten dan mannen.

Producenten van plantaardige melk en vleesvervangers kennen ondertussen de gevaren en voegen nu onder andere calcium toen. “Maar dat helpt weinig”, zegt Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. “Het lichaam neemt dat toegevoegd calcium veel minder goed op dan in biologische vorm. Mijn raad is dus ook: drink in je jeugd maar flink veel dierlijke melk. Want je kan dat calciumtekort niet compenseren door af en toe aan een krijtje te likken.”

Mijn raad is dus ook: drink in je jeugd maar flink veel dierlijke melk

“We zitten op het vlak van voeding in een situatie zonder precedenten, waarvan de we uitkomst pas ver in de toekomst kennen”, zei Givens op een studiedag over alternatieve eiwitten. “De tienerjaren van jonge vrouwen zijn absoluut cruciaal voor de ontwikkelingen van hun beenderstelsel, daar wordt het fundament gelegd voor sterke beenderen op latere leeftijd.”

Calciumtekort

Niewold sluit zich in Het Nieuwsblad aan bij zijn Britse collega: “Givens wijst vooral vrouwen op het gevaar van plantaardige melk, omdat er te weinig calcium in zit. Dat calciumtekort zal vrouwen op latere leeftijd parten spelen. Hoe ouder we worden, hoe sneller onze botten ontkalken en dus hoe brozer ze worden. Bij vrouwen gaat de ontkalking veel sneller dan bij mannen. Daarom moeten zij in de groei-jaren zoveel mogelijk calcium innemen.”

Jodiumtekort

Een ander aandachtspunt is jodiumtekort. Dat mineraal element is essentieel voor de ontwikkeling van foetussen en melk is de belangrijkste bron van jodium voor de meeste mensen. Er zijn heel weinig plantaardige alternatieven.

Givens wil dat er in de toekomst meer gekeken wordt naar de milieu-impact van voeding op basis van het aantal essentiële nutriënten dat ze leveren. Uit een apart onderzoek van de Food Standards Agency (FSA) blijkt dat bij mensen die zeggen dat ze labvlees of insecten zouden eten, de milieu-impact van vlees de belangrijkste reden is.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin