Doorgaan naar artikel

Jonkman: ‘Gezonde voeding bespaart op zorgkosten’

Gezonde voeding kan enorm besparen op de toekomstige zorgkosten, zegt Margrethe Jonkman, voorzitter van het programma Kennis en Innovatie van de Topsector Agri & Food.

Nieuws
Food
Margrethe Jonkman is voorzitter van het programma Kennis en Innovatie van de Topsector Agri & Food. - Foto: Friesland Campina premium

Margrethe Jonkman is voorzitter van het programma Kennis en Innovatie van de Topsector Agri & Food. - Foto: Friesland Campina

Gezonde voeding kan enorm besparen op de toekomstige zorgkosten. Daarom moeten veel meer inspanningen worden gedaan om oudere mensen gezonder te laten leven, zei Margrethe Jonkman, voorzitter van het programma Kennis en Innovatie van de Topsector Agri & Food, op een bijeenkomst in Driebergen.

Jonkman is ook CTO bij zuivelconcern FrieslandCampina en verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. “In combinatie met krachttraining levert eiwitrijke voeding in drie maanden 40% meer spierkracht bij ouderen. Dat is een spectaculaire verbetering. Ouderen voelen zich veel beter, zijn minder bang om te vallen en voelen zich levenslustiger.”

Gezonde lunches voor kinderen

Niet alleen bij oudere mensen is veel gezondheidswinst te behalen, ook bij kinderen. Jonkman refereert aan een onderzoek waarbij op basisscholen kinderen een gezonde lunch kregen voorgeschoteld. “Dan eten kinderen meer groenten, meer volkorenbrood en minder suikerhoudende voedingsmiddelen.”

Normaal eet 7% van de kinderen groenten bij lunches die van thuis worden meegenomen. Dat stijgt naar 50% als de lunches op school worden bereid. Het aandeel volkoren- en bruinbrood is bij de thuislunches 52% en bij de schoollunches 85%. Normaal drinkt 28% van de kinderen een suikerhoudende drank tijdens de lunch. Dat daalt 4% als de lunch op school wordt aangeboden.

Gezonde voeding stimuleren

Jonkman vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor het stimuleren van gezonde voeding en bewegen. “In 2015 besteedde Nederland 12,7% van het bruto binnenlands product aan zorgkosten. Dat stijgt naar 20% in 2060. In 2015 werkten een op de zeven mensen in de zorg. Dat stijgt naar een op de drie in 2060 als we niet gezonder gaan leven. Dan is de gezondheidszorg onbetaalbaar geworden. We moeten toe naar een meer preventieve gezondheidszorg in plaats van een curatieve. Dat betekent dat mensen gezonder moeten eten, meer moeten bewegen en in een gezonde leefomgeving moeten kunnen wonen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin