‘JOZ wil meerwaarde creëren’

03-07-2020 | |
Arend Kuperus, CEO van het Noord-Hollandse bedrijf JOZ. - Foto: Lex Salverda
Arend Kuperus, CEO van het Noord-Hollandse bedrijf JOZ. - Foto: Lex Salverda

Firma JOZ in het Noord-Hollandse Westwoud presenteert dit jaar enkele innovatieve producten, waaronder een stikstofkraker en een robot voor het instrooien van ligboxen. CEO Arend Kuperus geeft tekst en uitleg.

Dagverse mest verzamelen en scheiden, ligboxen automatisch instrooien en stikstof kraken. Het zijn enkele initiatieven waarop JOZ zich de laatste jaren heeft gestort. Nog dit jaar gaat JOZ meerdere innovatieve producten op de markt te brengen, die aansluiten op de nieuwe bedrijfsfilosofie. “We hebben ons 75 jaar lang gericht op het verplaatsen van mest. Met onze nieuwe producten willen we circulaire oplossingen bieden en meerwaarde creëren”, zo zegt Arend Kuperus, CEO van het bedrijf.

Welke producten brengen jullie op de markt?

“We presenteren onder meer een mestcollector. Dat is een innovatieve mestrobot, die de mest continu verzamelt. Met de separator scheiden we de dikke en de dunne fractie. We kunnen ligboxen vervolgens automatisch instrooien met onze strooirobot. De dunne fractie gaan we scheiden met de stikstofkraker. Ook willen we met sensoren op de collector de mest gaan meten, om meer inzicht te krijgen in de spijsvertering van de koe.”

Hoe werkt de stikstofkraker?

“Na het verzamelen van de dagverse mest en het scheiden, gaat de dunne fractie door de stikstofkraker. Door middel van verdamping wordt ammoniak uit de meststof onttrokken. Dat is een vrij eenvoudig principe, waarmee we een stikstofreductie van 80 % realiseren. Er blijft een vloeibare stof over, vergelijkbaar met kas. Zo verwerken we organische stof tot een mineralensoort, waardoor boeren minder kunstmest nodig hebben.”

Wat levert dat op voor de boer?

“De stikstofkraker is een circulaire oplossing, waarmee boeren mest verwerken en stikstof reduceren. Ze hoeven daardoor niet te krimpen en krijgen hun vrijheid terug. Wij richten ons met de stikstofkraker op bedrijven die inzetten op verdere groei. De capaciteit van de kraker is 20 ton per dag. Dat sluit aan op een maximale bedrijfscapaciteit van 350 koeien. De stikstofkraker is zeker voor intensieve bedrijven een interessante optie. De precieze ammoniakreductie in de stal wordt nog gemeten op een proefboerderij. We halen de mest direct weg, waardoor dit systeem zeker emissiearm is.”

Wat kost de stikstofkraker?

“De kosten van de stikstofkraker komen uit op zo’n € 150.000. Een handvol Nederlandse en Duitse melkveebedrijven heeft inmiddels serieuze interesse getoond. Voor de aanschaf van onze producten zijn leaseconstructies mogelijk.”

Wat zijn de ambities van JOZ?

“Rabo Participaties heeft vorig jaar een meerderheidsbelang genomen in JOZ, dat voorheen een familiebedrijf was. Ik ben nu anderhalf jaar CEO. We hebben wereldwijd 80 medewerkers. We willen doorgroeien naar een omzet van € 30 miljoen (in 2018 was de omzet € 18 miljoen, red). Het is afwachten of dat dit jaar haalbaar is. Corona en zeker ook de droogte zijn onzekere factoren, die druk leggen op de investeringsruimte van boerenbedrijven.”

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer