Jumbo bespaart plastic door andere vleesverpakking

19-03 | Laatste update op 20-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Jumbo gaat flink besparen op plastic door andere verpakkingen van onder meer gehakt en champignons.

Vanaf 1 april gaat de supermarkt gemengd gehakt verkopen in plastic zakken in plaats van de huidige schaaltjes. Met die zogenoemde flowpack is voor een verpakking van 500 gram gehakt 70% minder plastic nodig. Later dit jaar volgen andere gehaktproducten en dat scheelt uiteindelijk circa 300 ton plastic op jaarbasis volgens Jumbo.

Champignons worden vanaf dit voorjaar eveneens anders verpakt. De blauwe bakjes met deksel van het huismerk worden vervangen door een duurzamer verpakking met andere afsluiting. De bakjes worden bovendien transparant en daardoor makkelijker te recyclen. De aanpassing van champignonbakjes reduceert de hoeveelheid plastic met nog eens 25 ton per jaar. Ook bij andere verpakkingen wordt het gebruik van plastic gereduceerd bij witte champignons. Dat gebeurt bij de eigen merk aardappelen, biologische aardappelen worden vanaf dit voorjaar alleen nog maar in papieren zakken verkocht.

Plastic Pact

Jumbo neemt net als de andere grote supermarkten deel in het Plastic Pact. In dat verband loopt onder meer een pilot om te onderzoeken hoe plastic verpakkingen beter te recyclen zijn.

Jumbo heeft als doelstelling om in 2025 minimaal 20% minder verpakkingsmateriaal te gebruiken in vergelijking tot 2019. Jumbo volgt in dit verband de aanbevelingen en uitgangspunten van organisaties zoals het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Plastic Pact.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer