Jumbo in 2023 over naar Beter Leven-kip

31-03 | Laatste update op 16-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Supermarktketen Jumbo is vanaf 2023 volledig overgeschakeld op scharrelkip met het 1 ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht.

Bijna de helft van de huismerkproducten van Jumbo met daarin kip heeft al het 1 ster Beter Leven-keurmerk, schrijft het bedrijf. Dit wordt uitgebreid, zodat in 2023 al het kippenvlees van het huismerk voldoet aan dezelfde welzijnscriteria. Het gaat om alle producten, van verse scharrelkip tot tapas en conserven. De voorgesneden kipvleeswaren van Jumbo zijn sinds deze maand ook minimaal 1 ster Beter Leven. Jumbo betoogt dat dierenwelzijn zwaar weegt voor hen.

Vervolg op de Nieuwe Standaard Kip

Jumbo biedt sinds 2014 verse kipproducten aan volgens de Nieuwe Standaard Kip. Dit is vlees van dieren van een trager groeiend ras en die meer leefruimte hebben dan gangbaar gehouden vleeskuikens. Daarnaast hebben de dieren in dit segment ook daglicht en afleidingsmateriaal. De volgende stap voor Jumbo en de aangesloten pluimveehouders is de overgang naar Beter Leven-kippen, waarbij de dieren ook uitloop hebben. Pluimveehouder Ruurd Abma levert aan Jumbo en spreekt in het persbericht van een mooi vooruitzicht en is blij dat de leefomstandigheden van de kippen verder verbeteren.

Concurrentie doet hetzelfde

Recent maakten Lidl en Albert Heijn ook bekend over te stappen op scharrelkip volgens de 1 ster Beter Leven-criteria. Beter Leven lijkt zo binnen enkele jaren de minimumstandaard te worden voor het Nederlandse kippenvlees. De Dierenbescherming en Wakker Dier reageren verheugd op deze ontwikkelingen.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer