Doorgaan naar artikel

Jumbo spreekt toeleveranciers aan op mensenrechten

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Jumbo premium

Foto: Jumbo

Supermarkt Jumbo gaat meer werk maken van de naleving van mensenrechten bij haar toeleveranciers.

De supermarkt maakt onderscheid tussen landen met een hoog risico op schending van de mensenrechten en landen met een middenrisico. Van de leveranciers uit hoogrisicolanden is 99% gecertificeerd op sociale criteria, stelt Jumbo. De supermarkt wil dat dit in 2025 ook geldt voor de toeleveranciers uit middenrisico-landen.

Overleg met Oxfam Novib

Jumbo zet deze stap na overleg met Oxfam Novib. De organisatie ter bestrijding van armoede bracht deze week een rapport uit waarin wordt gesteld dat het slecht gesteld is met de mensenrechten bij veel toeleveranciers aan supermarkten. Vooral vrouwelijke arbeiders in deze toeleveringsketens staan bloot aan systematische uitbuiting, stelt Oxfam.

Extra aandacht voor vrouwenrechten

Jumbo vindt het belangrijk dat producten met respect voor mens, dier en milieu worden geproduceerd, zegt een woordvoerder. “We zetten ons al jarenlang in voor goede arbeids- en leefomstandigheden in de toeleveringsketen. Dit doen we onder meer via onze inkoop- en MVO-voorwaarden, ons certificeringsbeleid en kennis van en inzicht in onze ketens. Jumbo neemt de aanbevelingen van Oxfam zeer serieus en we gaan ons de komende periode richten op uitbreiding van het huidige mensenrechtenbeleid met extra aandacht voor vrouwenrechten.”

Enige supermarkt

Jumbo is de enige supermarkt in Nederland die stappen heeft gezet om naleving van mensenrechten te verbeteren bij de toeleveranciers, zegt een woordvoerder van Oxfam. “We zijn in onderhandeling met een andere supermarkt. We zijn een sms-actie gestart zodat consumenten supermarkten kunnen aansporen de mensenrechten te respecteren. Ook zetten we radiospotjes in om supermarkten hiertoe te bewegen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin