Jury geeft Bayer gelijk in Roundup-rechtszaak

20-06 | |
Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Een jury heeft in een rechtszaak bepaald dat de onkruidbestrijder Roundup van chemieconcern Bayer geen kanker heeft veroorzaakt bij een man uit Oregon.

Het is de vierde keer op rij dat dat Bayer in een dergelijke rechtszaak in het gelijk wordt gesteld. De man had een rechtszaak aangespannen tegen de producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden omdat hij stelt dat het bestanddeel glyfosaat in Roundup kanker bij hem zou hebben verwekt.

Tientallen miljoen dollars schadevergoeding

Hoewel dit het vierde succes op rij is voor Bayer, heeft het bedrijf eerder ook drie rechtszaken verloren. Het werd veroordeeld tot het betalen van tientallen miljoen dollars schadevergoeding aan aanklagers die stelden ziek te zijn geworden door het gebruik van Roundup.

Hooggerechtshof

Bayer hoopt nog altijd dat het Amerikaanse Hooggerechtshof een beslissing neemt in een uitspraak van een lagere rechtbank in het voordeel van het bedrijf. Het heeft de rechters gevraagd om in beroep te gaan tegen een beslissing waarbij Bayer $ 25 miljoen aan schadevergoeding moet betalen aan een Roundup-gebruiker. Het chemiebedrijf hoopt dat wanneer het Hooggerechtshof het vonnis verwerpt, dat bepalend is voor de rest van de mogelijke rechtszaken die het nog te wachten staat.

Kloosterman


Beheer