Just Eat Takeaway schrijft winst bij dalend aantal bestellingen

19-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Maaltijdbezorger Just Eat Takeway zag het aantal bestellingen in het derde kwartaal teruglopen met 11% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt voornamelijk door het eind van covid-maatregelen, waardoor consumenten weer meer buiten de deur eten en minder eten thuis bestelden.

Het totale bedrag dat alle klanten besteedden aan maaltijden nam toe met 2% door een sterke dollar. Bij gelijke wisselkoersen nam het bestelbedrag af met af met 5%. Tegenover het dalend aantal bestellingen staat een winstgevend kwartaal.

In de afgelopen drie maanden verwerkte het bedrijf ruim 235 miljoen bestellingen. De waarde van de bestellingen bedroeg € 6,92 miljard.

Winstgevend

Het bedrijf noteerde een positief aangepast bedrijfsresultaat (ebtida, resultaat voor belasting, rente, afschrijvingen en afboekingen). Hoe hoog dat resultaat was, maakt het niet bekend. In het eerste halfjaar noteerde de maaltijdbezorger nog een nettoverlies van € 3,5 miljard. De winstgevendheid komt naar eigen zeggen van het bedrijf eerder dan verwacht. Eind vorige maand maakte het al bekend in de tweede helft verwachtte winstgevend te zijn.

Just Eat Takeaway is ook positiever geworden over de verwachtingen voor de rest van het jaar. Voor de tweede helft verwacht het nu een positief bedrijfsresultaat, tegenover een eerdere verwachtingen van de winstmarge tussen -0,5% en 0,7%.

Enerverend jaar

De resultaten komen in een enerverend jaar voor Europa’s grootste maaltijdbezorger. Zo verkocht het zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood om schulden af te lossen en de balans te versterken. Ook staat het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub te koop. Just Eat Takeaway staat onder druk van aandeelhouders. Zij verlangen na jaren van vooral expansie nu winstgevendheid en toename van de waarde van de aandelen. Een aandeel verloor dit jaar bijna 70% van zijn waarde. In aanloop naar de publicatie van de kwartaalupdate steeg de koers. Die stijging werd echter niet vastgehouden na publicatie.

Kloosterman


Beheer