Kaag: alleen in EU-verband actie tegen ontbossing

Sigrid Kaag. Foto: ANP
Sigrid Kaag. Foto: ANP

Nederland kan in zijn eentje niet veel uitrichten tegen landbouwgerelateerde ontbossing voor de sojaproductie in Brazilië.

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) stelt dat gezamenlijk optrekken met andere Europese landen nodig is om stappen te maken. Kaag legt in antwoord op Kamervragen uit hoe het komt dat Nederland in 2020 meer soja heeft geïmporteerd dan het voorgaande jaar. Dat heeft te maken met het gedaalde areaal van raapzaad voor de productie van biodiesel. Daarmee is ook het bijproduct – eiwitrijk raapzaadmeel en -schroot niet meer beschikbaar voor de Europese markt. Ter compensatie hebben Europese bedrijven meer soja aangekocht uit Noord- en/of Zuid-Amerika, aldus Kaag.

Belangrijke verantwoordelijkheid heeft in de keten

De ingevoerde soja die in Nederland wordt verwerkt tot veevoer is geheel afgedekt met zogenoemde RTRS-certificaten, die waarborgen dat de soja zonder ontbossing is geproduceerd. Een deel van de in Rotterdam en Amsterdam ingevoerde soja wordt doorgevoerd naar andere Europese landen.

Kaag vindt dat Nederland als doorvoerland van landbouwgrondstoffen naar de rest van Europa wel een belangrijke verantwoordelijkheid heeft in de keten. Daarom zet het kabinet zich ook in tegen ontbossing. Dat blijft een moeilijk proces, omdat een land als Brazilië zich niet de les hoeft laten lezen door andere landen over wat het op haar eigen grondgebied doet. Ondertussen is de Europese Commissie wel bezig regels op te stellen die het bemoeilijken of onmogelijk maken om producten in te voeren die gerelateerd zijn aan ontbossing. De Europese Commissie komt naar verwachting in juni met voorstellen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.