Doorgaan naar artikel

Kaag: geen vooruitgang in relatie met VS

Minister Sigrid Kaag. - Foto: ANP - Foto: BART MAAT

Minister Sigrid Kaag. - Foto: ANP

In de handelsrelatie met de Verenigde Staten is op dit moment nauwelijks vooruitgang te boeken. Dat zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op woensdag 20 november tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

De minister zegt dat de VS op verschillende fronten de handelsrelaties onder druk zet. Dat de VS tarieven heeft verhoogd voor Europese producten, is volgens haar pure protectionisme, ‘en dat ze daar de landbouw betrekken maakt het opstarten van een gesprek nog moeilijker. Hier is bijna geen vooruitgang te boeken’.

Kaag zegt in samenspraak met Duitsland en Frankrijk en andere lidstaten in de Europese raad van handelsministers druk te zullen uitoefenen.

De VS heeft invoerbeperkingen opgelegd aan onder andere sappen, de kaasimport en bepaalde worsten. Volgens de minister worden de maatregelen niet altijd consistent toegepast en is de ambassade in de VS druk om het gesprek op gang te houden met importeurs en exporteurs, ‘zodat bedrijven niet onbedoeld worden getroffen’.

‘EU levert met handelsdeal nooit in op eigen normen’

Kaag herhaalde dat de Europese Unie bij handelsverdragen zoals met Canada (Ceta) en Zuid-Amerikaanse landen (Mercosur) nooit zal inleveren op eigen normen en waarden. Ze verwierp de suggestie uit de Kamer dat Europa de eisen op gebied van dierenwelzijn of voedselveiligheid ondergeschikt maakt aan het afsluiten van een akkoord.

Dat Canada op gebied van dierenwelzijn andere standaarden heeft, bestrijdt ze. “De verschillen in regelgeving op gebied van dierenwelzijn tussen Canada en de EU zijn bescheiden. Dat loopt naar inschatting van de Europese Commissie gelijk op. Wij kijken naar de kwaliteit en de veiligheid van de producten die op de Europese markt komen.”

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin