Kaalslag D66 op het platteland

Goed dat D66 in haar verkiezingsprogramma met de billen bloot gaat. Weten we waar we aan toe zijn en dat we als boeren weinig kansen krijgen om te overleven.

De natuur is de toekomst, de boeren bijzaak. Vooral veengebieden in het hart van Noord- en Zuid-Holland en Friesland worden sterk getroffen. In vier jaar 50.000 hectare naar de natuur. Weg boeren. Dat betekent een kaalslag op het platteland.

“In hun verkiezingsprogramma staat: Laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen”, zegt Hanna boos. “Dat geldt dus niet voor de boeren. Die maken plaats voor vogels en bloemen. Ze laten ons keihard vallen. Dat hebben we te danken aan die oud-zuiveldirecteur, Tjeerd de Groot. Die beleefde zijn mooiste uren, toen hij de landbouwparagraaf van dit programma schreef.”

Nederland is voor hen een dagje uit en dan willen ze op wild lijkende natuur zien

D66 is in ieder geval helder. Maar niet volledig. Ze vertellen niet dat het afdanken van de boerenstand grote gevolgen heeft voor het platteland. Hoeveel mensen werken er niet in de aan de boer verwante beroepen. Krimp in de agrarische gebieden zal veel sneller gaan dan nu verwacht wordt. Ook veel verder. Het wordt straks onmogelijk het voorzieningenniveau op het platteland in stand te houden.

“Dat deert Randstadmensen niet”, zegt Hanna. “Zij hebben alles naast de deur en vliegen naar het buitenland voor vakantie. Nederland is voor hen een dagje uit en dan willen ze op wild lijkende natuur zien. Met als stoffering een enkele boer. Het leed dat ze daar teweegbrengen interesseert ze niet.”

Beetje begrip voor de boer

Toch ben ik blij dat het D66-standpunt nu helder op tafel ligt. Daar kunnen partijen als CDA, ChristenUnie en VVD op inspelen met hun verkiezingsprogramma’s. Kunnen wij mooi zien welke keuze zij maken. En uiteindelijk bepaalt de kiezer de toekomstige regering.

Zeker is dat D66 met dit programma veel kiezers richting FvD en PVV duwt. Zo loopt het midden leeg. Het platteland kan er echter voor zorgen dat de boervriendelijke partijen veel stemmen krijgen. En wie weet, leeft er in de Randstad ook nog een beetje begrip voor de boer. Daar moeten we de komende maanden aan werken.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.