Doorgaan naar artikel

Kaas vindt als eerste de weg naar Europese opslag

Archieffoto van kaasopslag bij kaasfabriek. - Foto: Lex Salverda

Archieffoto van kaasopslag bij kaasfabriek. - Foto: Lex Salverda

Kaas is het populairste product om aan te melden voor de Europese opslagregeling voor zuivel, die is ingesteld vanwege het coronavirus. Dit melden bronnen rond de Europese Commissie en in de zuivelsector.

Het volume van 100.000 ton kaas dat verdeeld in quota per lidstaat met steun van de Europese Commissie mag worden opgeslagen, is een week na de openstelling van de regeling al bijna volledig gevuld. Italië liep opnieuw voorop, samen met Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland is het quotum nagenoeg vol.

Kaas die in aanmerking komt voor regeling wordt vaak al op geslagen

De opslagregeling voor kaas is dan ook bijna te aantrekkelijk om niet te benutten, zo wordt vaak gehoord. Punt is dat alleen iets oudere kaas in aanmerking komt voor de regeling, kaas die toch al vaak wordt opgeslagen. Nu kan dat met steun van Europa. Dat komt over als een win-winsituatie.

In 2014 was Italië er ook als eerste bij om gebruik te maken van de opslagregeling voor kaasopslag, maar toen vulde het land bijna in zijn eentje het hele quotum (84.000 van de 100.000 ton). Toen was het land ook een onbedoelde gebruiker, want de regeling was vooral ingesteld om slachtoffers van de Rusland-ban te helpen; Italië exporteerde daar amper heen. Een herhaling is ditmaal voorkomen met de instelling van landenquota.

Opslag boter ook in trek

Ook voor de opslag van boter wordt goed gebruik gemaakt van de opslagregeling. Er kan in maximaal 160.000 ton worden opgeslagen.

Mageremelkpoeder gaat tot nog toe het minst vaak in de gesubsidieerde opslag. Dat is omdat de markt intussen weer aantrekt en het product een betere bestemming weet te vinden. Al zeggen sommige deskundige dat er nog steeds voorraden boven de markt hangen.

Lees ook de marktanalyse: Opvallende stijging in prijzen melkpoeder

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin