Skip to content

Kaasfabriek Royal A-ware en Glanbia mag gebouwd

Supreme Court heeft bezwaren tegen bouw kaasfabriek van Glanbia Ireland en Royal A-ware afgewezen.

Updated on:
Business
Nieuws
Kazen in pakhuis. - Foto: Jan Willem Schouten premium

Kazen in pakhuis. - Foto: Jan Willem Schouten

De Ierse Supreme Court heeft bezwaren tegen de bouw van een kaasfabriek van Glanbia Ireland en Royal A-ware afgewezen.

Dat betekent dat de laatste horde is genomen. De bouw van de fabriek, die €140 miljoen moet kosten, kan van start gaan. “We zijn erg blij dat we dit project nu tot uitvoering kunnen brengen samen met onze partners Royal A-ware”, zegt CEO Jum Bergin van Glanbia Ireland.

De Ierse natuurorganisatie An Taisce had al een reeks procedures bij andere instanties verloren maar wilde toch nog bezwaar indienen bij de Supreme Court. An Taisce stelde vooral dat de milieugevolgen van de extra koeien die voor de kaasfabriek nodig zijn, niet bij de vergunningen zijn betrokken.

Het Hof oordeelde echter dat die ‘gevolgen van de voorgestelde fabriek, met name van de melkproductie, niet indirect belangrijke effecten zijn die onder de Europese richtlijn voor milieugevolgen EIA of de Habitatrichtlijn moeten worden beoordeeld.” De milieugevolgen van de fabriek zelf moeten wel worden beoordeeld. De gevolgen van de input (melkproductie) of de output (onder andere plastic verpakking van kaas) behoeven echter geen beoordeling, aldus de Ierse rechters.

Bouw melkfabriek twee jaar vertraagd

Door de vele bezwaren is de melkfabriek inmiddels meer dan twee jaar vertraagd. Bergin: “Dat heeft negatieve gevolgen voor onze boerenfamilies. Ons team is er nu op gericht om de fabriek voor seizoen 2024 in productie te krijgen. We zijn onze joint venture partner Royal A-ware buitengewoon dankbaar voor het geduld dat hij de laatste twee jaar heeft getoond terwijl het project met succes de planning en wettelijke processen doorliep.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin