Doorgaan naar artikel

Kaasproductie naar verwachting gelijk tot licht gedaald in 2022

Volgens prognoses van ZuivelNL heeft Nederland in 2022 zo’n 950.000 ton kaas geproduceerd.

Nieuws
Food
Volgens prognoses van ZuivelNL heeft Nederland in 2022 zo’n 950.000 ton kaas geproduceerd. - Foto: Lex Salverda premium

Volgens prognoses van ZuivelNL heeft Nederland in 2022 zo’n 950.000 ton kaas geproduceerd. - Foto: Lex Salverda

Nederland heeft naar verwachting in 2022 evenveel of iets minder kaas geproduceerd dan in 2021. Dit meldde voorzittern van de Stichting Nederlandse Zuivelbeurs Marlou Verkleij op de nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting.

Uit prognoses van ZuivelNL blijkt dat de Nederlandse kaasproductie in 2022 is uitgekomen op zo’n 950.000 ton. Een jaar eerder was dit nog 959.000 ton. Wel is er zowel meer kaas in- als uitgevoerd. In totaal werd er 404.000 ton (+6%) ingevoerd, vooral afkomstig uit de EU-27. Bij elkaar maakt dit dat er afgelopen jaar in Nederland zo’n 1,35 miljoen ton kaas beschikbaar was. Hiervan is in totaal weer 1,01 miljoen ton (75%) kaas uitgevoerd, met als belangrijkste bestemming de Europese lidstaten. Ook deze uitvoer is groter dan in 2021.

Meer last van gevolgen oorlog dan van corona

De voorlaatste nieuwjaarsbijeenkomst van de Zuivelbeurs vond twee jaar geleden plaats, voor de coronapandemie. Verkleij geeft aan dat de kaassector de coronaperiode in het algemeen meer dan goed heeft doorstaan. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn echter groot. Los van het menselijk leed zijn de gevolgen van de oorlog bedrijfsmatig enorm.

De kosten gingen over de hele linie omhoog. Vooral de energiekosten hakken er bij veel kaasondernemingen in. Uit een enquête halverwege 2022 van Gemzu, de brancheorganisatie voor de zuivelgroothandel, kwam naar voren dat driekwart van alle bedrijven eind 2022 een variabel energiecontract heeft en dus nu te kampen heeft met de hoge energietarieven. Slechts 7% geeft aan de prijzen volledig te kunnen doorberekenen.

Slechte winstverwachting voor kaasproducenten

De winstverwachting voor 2023 is ronduit slecht te noemen. Bijna 82% van de respondenten verwacht dat de winst ongeveer gelijk blijft, dan wel afneemt of draait naar verlies tot en met zwaar verlies. De melkveehouderij heeft afgelopen jaar een ongekende inkomenssprong gezien. Dit is de melkveehouders volgens de voorzitter meer dan gegund, maar de daling van alle productprijzen in het vierde kwartaal maakt wel dat de melkprijzen komende tijd flink dalen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin