Doorgaan naar artikel

Kabinet bevordert rust op gasmarkt

Nederland en de EU maken zich op voor het eerder en geleidelijker vullen van de gasvoorraden tot 90%. Foto: Canva premium

Nederland en de EU maken zich op voor het eerder en geleidelijker vullen van de gasvoorraden tot 90%. Foto: Canva

Nederland en de EU maken zich op voor het eerder en geleidelijker vullen van de gasvoorraden tot 90%.

​Dat schrijft minister Rob Jetten aan de Tweede kamer. De vooruitzichten voor de gasmarkt in de komende winter zijn goed, maar Jetten waarschuwt dat er altijd kans blijft op tekorten. Met name de vraag vanuit Azië kan verder aantrekken.

Gematigd optimisme

Het gematigd optimisme zit hem vooral in de ongekend volle gasopslagen. De gasreserves in Nederland waren op 1 april nog voor 59,1% gevuld. Precies een jaar eerder was dat slechts 21,3%. Ook in de EU is de vulgraad dit voorjaar hoger dan in de afgelopen tien jaar het geval was.

Vóór de komende winter wil het kabinet de gasopslagen voor 90% gevuld hebben. Om niet weer een vraagpiek in het najaar te laten ontstaan, laat het kabinet nu al weten de garantieregeling te verlengen, die een eventueel negatief verschil tussen inkoop in de zomer en verkoop in de winter aanvult. Ook door de nu relatief lage gasprijs is de vulgraad de afgelopen twee weken overigens alweer een procentje omhoog gegaan, naar nu 59,8%.

Hoge importcapaciteit

Wat eveneens voor rust op de gasmarkt zorgt is meer LNG importcapaciteit. Bovenop de al verdubbelde capaciteit van nu 24 miljard kuub per jaar zou er tot eind 2026 nog eens 6 miljard kuub binnen moeten kunnen worden gehaald. Jetten schaart zich in zijn kamerbrief tevens achter het platform dat de Europese Commissie opzet voor gezamenlijke gasinkoop.

Prognose: weinig beweging

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin