Kabinet blijft kauwen op stikstof

Foto: Joris Telders -
Foto: Joris Telders

Stikstofaanpak gaat nog wel even duren, verwacht premier Rutte.

Het kabinet is maandag nog niet tot conclusies gekomen over de stikstofmaatregelen die nodig zijn om de woningbouw op korte termijn op gang te brengen.

“We zijn echt wel een stap verder. Ik ben nog optimistisch. Maar het gaat nog even duren”, aldus minister-president Rutte (VVD). Na afloop van het wekelijkse overleg tussen de fractievoorzitters, de premier en de vicepremiers zei Rutte dat er stappen zijn gezet, maar dat er nog steeds berekeningen moeten worden gemaakt.

Minister Stientje van Veldhoven (D66) zei dat uitkomsten van berekeningen ook steeds weer nieuwe vragen opleveren.

Verlaging maximumsnelheid

Rutte wil niets zeggen over de maatregelen die het kabinet op dit moment laat doorrekenen. Het gaat onder andere om verschillende opties om de maximumsnelheid te verlagen. Daarnaast wordt ook gedacht aan maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen met aanpassing van het rantsoen voor het vee. De gedachte is dat boeren mogelijkheden krijgen een eigen aanpak te kiezen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Rutte zegt dat verschillende maatregelen nog moeten worden doorgerekend en getoetst op hun juridische haalbaarheid. Een van de kernpunten daarbij is dat maatregelen eerst stikstofwinst moeten opleveren, voordat er ruimte is voor nieuwe activiteiten zoals woningbouw.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) noemen het overleg een ‘taai proces’. “We gaan er intensief mee verder”, zei Hoekstra.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer