Doorgaan naar artikel

Kabinet grijpt niet in bij eiwitaanbod supermarkten

Het voedingsadvies van de Schijf van Vijf leidt tot meer plantaardige consumptie.

Een schap vol vleesvervangers bij een supermarkt. Blokhuis en Schouten onderschrijven de stellingname van de transitiecoalitie dat supermarkten een belangrijke rol spelen bij gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving. Foto: ANP premium

Een schap vol vleesvervangers bij een supermarkt. Blokhuis en Schouten onderschrijven de stellingname van de transitiecoalitie dat supermarkten een belangrijke rol spelen bij gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving. Foto: ANP

Het voedingsadvies van de Schijf van Vijf van het voedingscentrum leidt tot meer plantaardige consumptie.

Dat schrijven demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) en minister Carola Schouten (landbouw) in reactie op het advies van de Transitiecoalitie Voedsel. Deze coalitie adviseerde het kabinet om in te zetten op een meer plantaardige voedselomgeving door diverse maatregelen te nemen. Zo noemde de coalitie het vastleggen van een ambitie om de verhouding tussen dierlijk en plantaardig eiwit te veranderen van het huidige 60:40 naar 40:60 en het vastleggen van een onder- en bovengrens van het aanbod dierlijk- en plantaardig eiwit van 50:50 voor supermarkten, cateraars en horeca.

Meer volgens de Schijf van Vijf eten komt de eiwittransitie ten goede

Blokhuis en Schouten vinden dat ze met de inzet op het consumptiepatroon volgens de Schijf van Vijf al inzetten op een meer plantaardig dieet. “Bij eten volgens de Schijf is de verhouding dierlijk/plantaardig eiwit ongeveer 50:50. In het huidige consumptiepatroon in Nederland is die verhouding 60:40, dus meer volgens de Schijf van Vijf eten komt de eiwittransitie ten goede”, aldus de bewindslieden.

Belangrijke rol supermarkten

Blokhuis en Schouten onderschrijven de stellingname van de transitiecoalitie dat supermarkten een belangrijke rol spelen bij gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving. Toch gaan ze niet mee in het voorstel van de transitiecoalitie om bindende afspraken te maken met supermarkten over het aanbod. Ze wijzen erop dat er vanuit het Nationaal Preventie Akkoord veel acties zijn gericht op een gezonde voedselomgeving, bijvoorbeeld school-, sport- en bedrijfskantines, ziekenhuizen, onderweg, horeca en attractieparken. De Schijf van Vijf is hierbij de voedingskundige basis.

Balans 50:50 in dierlijke en plantaardige eiwitten

Kabinetsdoelstelling is om samen met het Voedingscentrum via de Schijf van Vijf tot een balans te komen van 50:50 in dierlijke en plantaardige eiwitten. “Deze balans hebben we nog niet bereikt in Nederland en er liggen nog voldoende uitdagingen om op dit gewenste punt te komen”, aldus Schouten en Blokhuis. Hoe ze dat gaan doen, laten ze over aan een volgend kabinet. Naast de verschuiving naar meer plantaardige voeding is in het Klimaatakkoord aangegeven dat een reductie van 10 tot 15% van de totale eiwitinname in Nederland wenselijk is.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin