Kabinet kan verder op voerspoor

04-12-2019 | Laatste update op 29-04 | |
Foto: ANP - foto: anp
Foto: ANP

Het kabinet kan maatregelen treffen om via het voerspoor stikstofwinst te boeken. De Spoedwet aanpak stikstof, waarin de voermaatregelen geregeld kunnen worden, haalt een meerderheid in de Tweede Kamer, zo bleek woensdag 4 december tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Voor de invoering van de voermaatregelen en andere op de landbouw betrekking hebbende voorstellen, zal landbouwminister Carola Schouten nauw overleg blijven voeren met het Landbouw Collectief, heeft ze aan de Tweede Kamer beloofd.

Lees ook: Kamer stelt voorwaarden bij spoedwet stikstof

Doelvoorschriften voor veehouders

Schouten maakte in het overleg met de Kamer duidelijk dat zij wil werken met doelvoorschriften, waarbij veehouders zelf kunnen bepalen op welke manier ze die doelen bereiken. Het doel is om de stikstofemissie te verlagen. Dat kan door de verlaging van de eiwitgehalten in voer. Welke maatregelen er ook worden getroffen, die moeten aantrekkelijk zijn voor de boer, aldus de minister. Zij zegt met het Landbouw Collectief in gesprek te zijn en te blijven om te zien wat er nodig is om tot goede maatregelen te komen.

Kamer vraag argumenten van minister

VVD en CDA vragen de minister in een motie om het plan van het Landbouw Collectief over te nemen, en waar dat niet kan, duidelijk en geargumenteerd aan te geven waarom dat niet kan.

Met name de oppositiepartijen SP. GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat het in de plannen van het kabinet ontbreekt aan een duidelijk plan om de stikstofneerslag in natuurgebieden te verminderen en te werken aan stikstofherstel. SP-woordvoerder Frank Futselaar haalde uitvoerig een plan van Bouwend Nederland aan om structureel een miljard per jaar uit te trekken voor natuurherstel. De minister geeft aan dat ze dit jaar al € 250 miljoen heeft vrijgemaakt voor natuurherstel, ‘dat geld hebben we nog niet zomaar uitgegeven’. Schouten zegt dat ze langs het ministerie van Financiën moet om meer geld uit te trekken voor natuurherstel.

PvdA en VVD: Latente ruimte tijdelijk verhuren of leasen

PvdA‘er William Moorlag vraagt om de invoering van een leegstandsregeling, waarvan bijvoorbeeld pluimveehouders gebruik kunnen maken. Dan zou een veehouder tegen vergoeding voor enige tijd zijn stal leeg kunnen laten staan.

Ook VVD‘er Mark Harbers zoekt mogelijkheden voor veehouders om latente ruimte tijdelijk te verhuren of verleasen om andere projecten mogelijk te maken. Hij zegt te hopen dat de gesprekken van de minister met het Landbouw Collectief niet blijven steken bij goede intenties. Het Landbouw Collectief riep Schouten gistermorgen in een persbericht op tot daadkracht. Volgens het collectief is in de afgelopen gesprekken niet gebleken dat de minister afspraken wil maken.

De Tweede Kamer stemt donderdag 5 december over de Spoedwet aanpak stikstof.

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer