Kabinet overweegt ingreep stijgende energiekosten

Foto: Canva
Foto: Canva

Het kabinet bekijkt de mogelijkheden om wat te doen tegen de extreem sterk stijgende energierekeningen voor zowel particulieren als bedrijven.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) vermoedt dat het kabinet een ingreep zal moeten doen, zo zei hij donderdag tegen de Tweede Kamer. Onder andere het bevriezen van de gasprijzen zoals Frankrijk dat heeft gedaan, is een optie die het kabinet overweegt. Daar is de gasprijs tot april vastgezet, iets wat de overheid verwacht in de zomermaanden weer recht te trekken als de prijzen dalen. Op korte termijn wil de overheid de plussen en minnen van verschillende scenario’s op een rij zetten.

Gasvoorraden

Hoekstra noemde verder om specifiek te kijken naar degene die het hardst geraakt worden; huishoudens waar enkele tientjes verschil in de energierekening voor grote problemen zorgen. Daarnaast had hij het onder andere over de gasvoorraden, om te bezien in hoeverre die een oplossing kunnen bieden, en versneld inzetten op isoleren.

Morgen spreekt het kabinet opnieuw over de crisissituatie op de energiemarkten. Hoekstra sprak er zijn verbazing over uit hoe snel dit een enorm probleem is geworden.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur
Meer over


Beheer