Skip to content

Kabinet spreekt met betrokkenen over zzp-beleid

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees. - Foto: ANP - Foto: Phil Nijhuis

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees. - Foto: ANP

Het kabinet gaat in gesprek met werkgevers, werknemers en zzp‘ers en betrokken organisaties over de vraag wanneer iemand als zzp‘er werkt en wanneer iemand een werknemer is. Op dit moment is moeilijk onderscheid te maken.

Het kabinet is bezig met nieuwe wet- en regelgeving rond het werken als zelfstandige. In de wet wordt onder andere vastgelegd dat een zzp‘er minimaal € 16 per uur moet kosten.

Daarnaast werkt het kabinet aan een webmodule die het voor bedrijven duidelijk moeten maken of ze voor een klus een zzp‘er in kunnen huren, of dat een arbeidskracht in dienst moet treden. Als blijkt dat een zelfstandige daadwerkelijk buiten dienstbetrekking mag werken, krijgt de opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring die zekerheid biedt dat hij geen naheffingen van loonbelasting en werknemersverzekering krijgt.

Testfase webmodule

De webmodule is in de testfase; in het eerste kwartaal van 2020 wil het kabinet de uitkomsten van de test naar de Tweede Kamer sturen.

“We werken aan de nieuwe wet- en regelgeving omdat we ook echt zorgelijke trends zien, zoals de onbedoelde concurrentie tussen werknemers en zzp’ers, tussen mkb en zzp en zzp’ers onderling”, aldus verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin