Kabinet tegen boer en burger lijkt aangetreden

12-01-2022 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
De ministers van het kabinet Rutte IV worden ingezworen door Koning Willem-Alexander. - Foto: ANP
De ministers van het kabinet Rutte IV worden ingezworen door Koning Willem-Alexander. - Foto: ANP

De verdeelde landbouwlobby kan de borst nat maken nu het nieuwe kabinet is aangetreden.

Een nieuw kabinet is aangetreden. Mijn goede voornemen om mij in 2022 minder druk te maken over de politiek, staat alweer zwaar onder druk.

Een kabinet tegen de boer en burger lijkt aangetreden. Ruttes laatste kunstje is opgetuigd; wanneer ik de samenstelling van dit kabinet zie, maak ik mij toch wel zorgen. De PvdA en het CDA zijn met hun hautaine instelling al totaal afgestraft door de kiezers, gedecimeerd tot partijen in de marge. De VVD roept nu hetzelfde lot over zich af. In maatpakken verpakte vergadertijgers gaan voor de burger en in ons geval boeren wel even bepalen wat wij moeten eten, drinken, hoe hard we mogen rijden, wanneer we naar een restaurant mogen, et cetera.

Bestuursdwang en regelzucht

De in de jaren zestig verworven vrijheid door de hippiecultuur is volledig verdwenen, het lijkt erop dat we het vervangen door bestuursdwang en regelzucht.

De burger is het zat, er woedt uiteraard al lang een veenbrand, Rutte wist het met handige politiek te maskeren. Onderwijl zijn de nieuwe partijen bijna groter dan de oude politieke instituten.

De verdeelde landbouwlobby kan de borst nat maken, meer dan ooit is het spel op de wagen. Was Marc Calon in 2016 nog trots dat LTO had gelobbyd voor de terugkeer van het ministerie van landbouw, inmiddels mogen de belangenbehartigers een poging doen om ook bij de minister voor Klimaat en Energie en de minister voor Natuur en Stikstof aan tafel te komen. Maar ook Mark Harbers van infrastructuur en Waterstaat zou ik niet vergeten. Een VVD‘er die graag wil bouwen en via zijn oude functies weet waar goedkoop stikstofruimte is te halen.

Pluche en macht is het credo

Onderwijl staat de burger driedubbel in de rij bij de McDonald’s voor een hamburger en milkshake, moeten we winkelen in Antwerpen en voor wat beweging en plezier gaan we skiën in Oostenrijk. Brood en spelen, het zal Rutte en de zijnen een zorg zijn. Pluche en macht is het credo.

De politiek is de aansluiting verloren met de burger, mijn advies voor de nieuwe partijen is: begin tijdig met het scouten van kundige en stabiele Kamerleden, jullie krijgen de stemmen in de schoot geworpen.Beheer