Doorgaan naar artikel

Kabinet wil EU-geld voor sanering varkenshouderij en natuurherstel

Minister Sigrid Kaag (Financiën). - Foto: ANP premium

Minister Sigrid Kaag (Financiën). - Foto: ANP

In een conceptplan staat € 750 miljoen voor natuurherstel en ruim € 275 miljoen voor de sanering van de varkenshouderij.

Het kabinet wil aanspraak maken op Europees geld uit het Herstel- en veerkrachtfonds van de Europese Unie voor de sanering van de varkenshouderij en voor natuurherstel. Dat blijkt uit het plan dat minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer heeft verstuurd. Voor natuurherstel staat in het conceptplan € 750 miljoen en voor de sanering van de varkenshouderij ruim € 275 miljoen. De gelden die in het plan staan vermeld, zijn geen nieuwe gelden.

Herstel- en Veerkrachtplan

Om aanspraak te maken op de Europese gelden moet Nederland een Herstel- en Veerkrachtplan indienen. Een groot deel van de uitgaven (37%) moet klimaatgerelateerd zijn. Het totale pakket van 39 maatregelen heeft nu een omvang van € 7,7 miljard. Dat is meer dan het bedrag waar Nederland aanspraak op kan maken (€ 4,7 miljard).

Stikstofuitstoot

In het pakket zitten ook maatregelen die bedoeld zijn om de stikstofuitstoot van de scheepvaart en de luchtvaart te verminderen. Op het conceptplan kan via internetconsultatie worden gereageerd. Het definitieve plan zal in juni van dit jaar aan de Kamer worden gepresenteerd. Ondertussen hebben gesprekken met de Europese Commissie plaats.

Beheer
WP Admin