Kalme handel in granen, focus op groei

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De niveaus van de graanprijzen zijn nog steeds hoog, maar er staat druk op die van tarwe. Mais blijft gewild, maar de aandacht is scherp gericht op oogst- en inzaaiactiviteiten.

De tarwenoteringen staan onder druk als gevolg van de gunstige vooruitzichten voor de wereldtarweproductie in het komende seizoen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De wintertarwe en -gerst staan er in Frankrijk dan ook aanzienlijk beter voor dan vorig jaar rond deze tijd. Circa 87% is in goede tot uitstekende conditie, meldt France Agrimer.

De prijs voor het contract mei 2021 op de termijnmarkt in Parijs zakte de afgelopen week € 3,50 per ton, in kleine stappen. Ook op de fysieke wereldmarkt was dat het beeld: lichte terugval van de prijs. Amerikaanse tarwe is voor export prijzig, bij de huidige vrachtkosten en de stand van de dollar. De inkopers houden de hand op de knip met de nieuwe oogst. Regen heeft in de Verenigde Staten de conditie van de tarwe verbeterd. Overigens maakt het momenteel geldende Russische systeem van exportheffingen voor tarwe de handel in nieuwe oogst bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk, meldt de agrarisch-economische site Agrimoney. De Russische tarwe is nu te duur. Het is de vraag of elders compensatie kan worden gevonden voor de 10 tot 12 miljoen ton die Rusland tijdens de oogstperiode doorgaans verscheept.

China koopt veel mais

Ondanks berichten dat het niet goed gaat met de wederopbouw van de Chinese varkensstapel en ondanks berichten dat de Chinese overheid het gebruik van mais en soja in veevoer wil beperken, heeft China vorige week zeer veel (3,9 miljoen ton) Amerikaanse mais aangekocht, meldt marktbureau Agritel.

Meer invloeden

De Chinese aankoop werkt uiteraard flink prijs ondersteunend, al spelen er meer invloeden. Zo is in Brazilië dankzij verbetering van de weersomstandigheden het tempo van mais inzaaien opgeschroefd. In de belangrijke maisregio Mato Grosso is nu het grootste gedeelte van de aanplant gereed. Ook in Argentinië is de situatie wat opgeklaard, daar is juist weer regen gevallen. Het was weliswaar erg hard nodig en men betwijfelt of het op tijd is om te voorkomen dat de hectare-opbrengst van de mais daar tegenvalt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.