Kalme markt voor bijproducten varkenshouderij

07-07-2020 | |
Een big vreet brijvoer in de kraamstal. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Een big vreet brijvoer in de kraamstal. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Zorg over de slachtcapaciteit in Nederland heeft vooralsnog niet geleid tot schokkende ontwikkelingen in de afname van bijproducten voor de varkenshouderij. De markt is over het algemeen stabiel, met slechts hier en daar mutaties in de tarieven.

De prijs van tarwezetmeel is nog steeds stabiel. In de afgelopen weken zijn enkele prijzen wat verlaagd, reagerend op de druk op de tarweprijs. Zo ook deze week de biologisch versie van Kröner (min € 0,10 per procent d.s.). Zodra de tarweprijs verder gaat zakken zal ook tarwezetmeel uit de reguliere productie goedkoper kunnen worden. In het algemeen blijven de graanprijzen momenteel nog redelijk in de benen.

Tarwegistconcentraten

Tarwegistconcentraat heeft inmiddels diverse achtereenvolgende prijsverlagingen gehad, naar aanleiding van verbeterde beschikbaarheid na twee maanden stagnatie in de aanvoer van het toonaangevende Protiwanze. Daarnaast is er vooral in het segment eiwitrijke voeders prijsdruk geweest doordat sojaproducten goedkoper werden. Het heeft ook effect gehad op de prijs van bijvoorbeeld erwtencrëme (ForFarmers, Rined), die in prijs is gedaald naar € 1,95 per procent droge stof. ForFarmers’ Okara Bio, weliswaar eiwitrijk product, is iets duurder geworden (plus € 0,10 per procent d.s.), maar dat heeft te maken met krappere beschikbaarheid.

Stabiele prijs aardappelproduct

De wat gegroeide aanvoer van aardappelstoomschillen is gestabiliseerd, de tarieven blijven dan ook ongewijzigd. Ze staan veel lager dan vorig jaar rond deze tijd, maar toen was er dan ook erg grote aardappelschaarste en daardoor achterblijvende fritesproductie. In een ‘normaal’ seizoen voor de aardappelverwerking kostten de stoomschillen echter nog een stuk minder dan nu.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer