Kalveren € 5 goedkoper door kleinere vraag

22-11-2022 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De handel in nuchtere kalveren verloopt zeer moeizaam. Het aanbod blijft stevig.

Op de veemarkt in Purmerend werden in totaal 503 dieren aangeboden, dat zijn er 35 minder dan op dezelfde marktdag een week eerder. Toch lijkt het aanbod handelaren te verbazen. In vergelijking met vorig jaar werd echter ongeveer hetzelfde aantal dieren aangeboden.

Prima opbrengstprijs

Integraties beuren een prima opbrengstprijs voor de slachtrijpe kalveren, maar zien ook dat de kostprijs hoog blijft. De verwachte sterke verhoging van opbrengstprijzen richting het einde van het jaar blijft ook nog eens achter, waardoor integraties de aankoopprijzen van nuchtere kalveren verder naar beneden willen duwen.

Het resultaat is dat op de veemarkt in Purmerend de dieren over de hele linie € 5 op de notering inleveren. Een zwartbont kalf van extra kwaliteit komt deze week uit op € 95 per dier.

Prijsdruk in Duitsland

In Duitsland houdt de prijsdruk ook aan. Vorige week wilden integraties al tot € 10 per dier minder betalen en ook deze week houden ze vast aan € 5 minder. Het aanbod in Duitsland is echter niet overmatig. Voor de komende tijd richt men zich op meer vrijkomende plaatsen in de vleesstierenhouderij als gevolg van meer slachtingen. De vraag naar vlees van deze dieren is richting de feestdagen groter. Voor de komende week lijken prijzen in ons land het huidige prijsniveau vast te kunnen houden.

Prognose: gelijke prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer