Kalveren moeizaam prijshoudend

De kalverhandel beweegt zich al lange tijd door een zeer stroeve periode.

Het aanbod is ruim, de vraag is daarentegen zeer minimaal. In Purmerend bleven de prijzen ondanks de zeer moeizame handel gelijk in prijs. Extra kwaliteit zwartbonte stierkalveren noteerden € 50 tot € 65. Er werden 629 dieren aangevoerd, dat zijn er 14 meer dan vorige week. Vee&Logistiek heeft op basis van de handel vorige week de prijzen over de hele breedte met € 5 verhoogd. Dezelfde extra kwaliteit dieren noteerden hier € 60 tot € 75.

Groot verlies op verkoop

Deze week lijkt een prijsverhoging er zeker niet in te zitten. Er zit nog geen ruimte voor verlichting in de kalversector. Prijsstijgingen in jongrosé- en blankvlees zijn veelbelovend, maar slachterijen temperen alle vormen van enthousiasme. Ze melden dat de vraag toeneemt, maar dat onzekerheid rondom het verloop van corona de markt dicteert. Het verlies dat kalvermesters lijden wordt kleiner, ze leggen er per dier € 120 tot € 150 bij. Of er na de volgende mestronde met groene pen geschreven kan worden, is hoogst onwaarschijnlijk.

Buitenland

Ook in het buitenland zijn er voldoende nuka’s, die maar moeizaam worden geplaatst bij kalverhouders. Dit houdt zijn weerslag in de nukaprijzen. Alleen als er aan de aanbodzijde wat gebeurt, is een vriendelijker marktbeeld met stijgende prijzen misschien mogelijk.

Prognose: Moeizaam stabiele prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.