Kalveren opnieuw duurder in Purmerend

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De handel in nuchtere kalveren blijkt ook deze week weer goed te verlopen.

Het aanbod blijft terughoudend. Op de veemarkt in Purmerend bedroeg het aantal verhandelde kalveren 384 stuks. Dat zijn er 65 minder dan een week eerder. Pinksteren heeft hierop invloed, maar absoluut gezien zijn er minder kalveren. Dat is volgens handelaren terug te herleiden op de hete zomers van de afgelopen jaren, waardoor minder koeien dragend zijn geworden in die periode. In Purmerend noteert een extra kwaliteit zwartbont stier tussen de € 100 en € 110 per stuk, een verhoging van € 10.

Verdere prijsstijging

Ook vorige week steeg de notering met € 10. In Duitsland bleven de prijzen gelijk. Het aanbod daar is ook terughoudend, prijzen tot maximaal € 120 per zwartbont stierkalf liggen op een hoger niveau dan in Nederland. De kalversector staat niet te juichen om de verdere prijsstijgingen, maar de dieren die nu opgelegd worden zijn in een voor de kalversector gunstige tijd slachtrijp. Dan brengt kalfsvlees het meeste op. Maar hiervoor moeten wel eerst kalveren worden gekocht en moet substantieel duurder voer worden gevoerd.

Het aanbod blijft ook de komende weken terughoudend, waardoor prijzen verder kunnen stijgen. In de tweede helft van juni moet rekening worden gehouden met prijsdruk.

Prognose: verdere prijsverhoging mogelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.