Kalveren prijshoudend verkocht

07-06 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het is op de kalvermarkt al een aantal weken vrij rustig. De goede vraag, in combinatie met een krap aanbod, heeft geleid tot stijgende nukaprijzen.

Inmiddels aangekomen in juni is het prijsplafond bereikt. Ten opzichte van een jaar eerder staan de kalveren flink hoger genoteerd. Met een maximaal prijsniveau tussen de € 155 en € 170 voor een zwartbont stierkalf, staat de notering minimaal € 40 hoger dan vorig jaar.

Aanbod kalveren neemt toe

Veel koeien kalven af in de komende weken, waardoor in de komende weken het aanbod van nuchtere kalveren snel zal toenemen. De vraag naar nuchtere kalveren daalt in de komende weken. De opgezette kalveren zijn slachtrijp in de periode rond kerst, wanneer het kalfsvlees voor de feestdagen al verwerkt is. Dus hebben integraties minder kalveren nodig.

In Duitsland stijgt het aanbod van kalveren ook. De goede kwaliteit kalveren is nog prijshoudend te verkopen, maar er is merkbaar druk op de mindere kwaliteit kalveren. Vleesstierenhouders hebben een zeer matige belangstelling voor dieren die zo duur zijn. Maar dat mag geen wonder heten met de sterk dalende opbrengsten voor vleesstieren.

Dalende prijzen

Dat resulteert volgende week al in dalende prijzen voor de nuchtere kalveren, als het aan de integraties ligt. Naar verwachting kan het direct hard gaan met zomaar € 10 per dier. Ook in Nederland komt er prijsdruk.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer