Kalverhandel verloopt stroperig

20-09 | |
Foto: Wick Natzijl
Foto: Wick Natzijl

De markt voor kalveren voelt nog stroperig aan. Het aanbod is nog steeds ruim, terwijl de vraag naar kalveren nog heel terughoudend is.

Hierdoor is het een kopersmarkt en houden integraties het roer stevig vast. Op de veemarkt Purmerend is met 505 nuchtere kalveren ongeveer hetzelfde aantal verhandeld als een week eerder. De noteringen zijn gelijk gebleven, maar in de mutaties is een min van € 5 afgegeven om de stroeve handel te kenmerken.

Onzekerheid marges

Het is voor integraties de enige knop waar ze aan kunnen draaien om wat aan de kosten te kunnen doen. Voor voer- en energiekosten is dat een stuk lastiger. Ook de onzekerheid rondom opbrengsten van de kalveren speelt de integraties parten. Nu zijn de kalfsvleesprijzen nog prima, maar een kleinere bestedingsruimte bij consumenten zou de vraag in de toekomst flink kunnen drukken.

Duitsland

In Duitsland, hofleverancier van kalveren, is hetzelfde beeld te zien. Meer aanbod van kalveren dan dat een grillige vraag aankan. Kopers zijn kritisch op lichtere kalveren en mindere kwaliteit dieren. Dat resulteert daar nog in een prijsdaling van € 5 per dier. In de gespecialiseerde sector van vleesstieren is dat ook merkbaar. In Nederland blijft de kalverhandel moeizaam, maar kunnen de dieren deze week tegen gelijkblijvende prijzen worden verhandeld.

Prognose: moeizaam stabiel

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer