Kalverintegraties krijgen klappen, maar niet in gevaar

21-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Mede door corona maakte VanDrie Group in 2019 minder winst. Denkavit noteert een verlies van € 8,4 miljoen.

De twee grote kalfsvleesintegraties VanDrie Group en Denkavit Internationaal denken de coronacrisis wel zonder continuïteitsproblemen door te komen, maar verwachten toch forse klappen op te lopen. Dit schrijven ze in de toelichting bij hun jaarverslagen over 2019.

Ze hebben die eind vorig jaar gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Daardoor moet de observatie over ‘enig herstel’ van markten, zoals de directie van VanDrie uitspreekt, nu alweer iets anders worden bezien, stelt een woordvoerder van het bedrijf. Met de huidige lockdown en misschien een derde coronagolf op komst (waar demissionair premier Rutte woensdag 20 januari voor waarschuwde), zijn de vooruitzichten opnieuw onzeker geworden.

VanDrie zag winst dalen met 16%

Hoe VanDrie en Denkavit vorig jaar hebben gepresteerd, blijft voorlopig onbekend.

In 2019 deden beide bedrijven financieel het minder goed dan in 2018. De VanDrie Group zag de omzet nog met bijna 8% stijgen naar € 2,4 miljard. Het resultaat daalde echter, zowel voor als na belasting. De winst na belasting daalde met 16% naar € 77,3 miljoen. Vooral hogere kosten drukten het resultaat.

Verlies voor Denkavit

Bij Denkavit Internationaal daalden de resultaten over de hele linie. De omzet daalde van € 646 miljoen naar € 621 miljoen, terwijl de winst omsloeg in verlies. In 2018 was de winst na belasting nog € 10,4 miljoen, in 2019 rapporteerde de onderneming een verlies van € 8,4 miljoen.

Dit lijkt echter erger dan het is, zo geeft Denkavit aan, want in 2019 is besloten tot een ingrijpende afwaardering van de voorraden. De voorraadpositie daalde in totaal zo’n € 14 miljoen. Bij VanDrie stegen de voorraden ondertussen overigens juist fors. Het eigen vermogen van Denkavit (inclusief dierziekte-reserve) daalde van 70% naar 63%. VanDrie versterkte het eigen vermogen juist van 67% naar 73%.

Lees ook: Everts (VanDrie): ‘Alle contracten worden uitgediend’

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.