Kalvernotering voortaan op basis van marktprijs

03-01 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De kalvermarkt begint in het nieuwe jaar met een aanpassing van de noteringen op de veemarkten in Leeuwarden en Purmerend en veehandelsorganisatie Vee&Logistiek.

Tot vorige week werden de noteringen voor de nuchtere kalveren als ‘af boer’ vermeld. De organisaties hebben afgesproken dit aan te passen en vanaf januari marktprijzen te melden. Dat betekent concreet dat noteringen hoger staan, maar commissiekosten worden vanaf nu meegenomen. Voor veemarkt Purmerend is tevens een correctie in de prijzen verwerkt.

Rustige opstart nieuwe jaar

De handel is nog rustig en kalveren zijn prijshoudend verkocht. Het aanbod aan kalveren wordt langzaam wat minder. Daarbij worden de komende twee weken geen nuchtere kalveren uit Duitsland ingevoerd. Daar is de minimumleeftijd van kalveren om ze te vervoeren opgehoogd naar 28 dagen. Het sentiment in de kalverhouderij is niet geheel negatief meer. Integraties kunnen het aanbod goed op de vraag naar kalfsvlees aan laten sluiten en de voerkosten laten een dalende tendens zien. Dat moet in ieder geval de bereidheid om nuchtere kalveren op te zetten vergroten.

Vorig jaar bleven noteringen in de eerste week nog stabiel om direct in week twee al in prijs te stijgen. Of dat dit jaar ook direct op hogere prijzen uitkomt, is niet helemaal uitgesloten. Voor deze week beginnen we in ieder geval ook met een stabiele prijs.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer