Doorgaan naar artikel

Kalverprijzen in EU 26% gestegen

Bij de vleesrassen stegen de Europese kalverprijzen met 8% tot gemiddeld € 209. - Foto: Peter Roek premium

Bij de vleesrassen stegen de Europese kalverprijzen met 8% tot gemiddeld € 209. - Foto: Peter Roek

De gemiddelde Europese kalverprijs voor stiertjes van melkrassen bedraagt in de laatste week van juli € 103,28.

In vergelijking met diezelfde week in 2020 is dat 26% hoger dan vorig jaar in dezelfde week. Dat blijkt uit de wekelijkse prijsreportage Meat Market Observatory (MMO) van de Europese Commissie. De prijzen van stiertjes van vleesrassen kwamen gemiddeld uit op € 236,11, een stijging van 23,5% ten opzichte van diezelfde week in 2020.

Nederlandse kalveren

Van de lidstaten waar MMO prijzen van publiceert, is de prijs van Nederlandse kalveren het sterkst gestegen. In 2020 gaf Nederland een prijs van € 43 door. Dit jaar is dat € 114, maar liefst 165% hoger. Bij de vleesrassen is het verschil veel kleiner, maar ook hier is het Nederland dat de grootste prijsstijging laat zien. Dit jaar meldt Nederland een prijs van € 228 per dier, die vorig jaar nog 72% lager was.

Gemiddeld over de periode tot augustus lag de Europese prijs voor stiertjes van melktypische rassen op € 86, dat was 14% hoger. Ook over deze periode is in Nederland de kalverprijs met 57,5% tot gemiddeld € 76 het sterkst gestegen ten opzichte van vorig jaar. Duitsland als belangrijke leverancier zag de prijzen van nuka’s stijgen van € 52 naar € 73 per dier.

Vleesrassen

Bij de vleesrassen stegen de Europese kalverprijzen met 8% tot gemiddeld € 209. Ierland zag de prijzen voor stieren van vleesrassen stijgen met 19% tot gemiddeld ruim € 219, maar ook hier stond Nederland op de eerste plaats. De gemiddelde prijs voor kalveren stond in de eerste zeven maanden van dit jaar op € 181, een stijging van bijna 29% ten opzichte van de eerste zeven maanden van vorig jaar.

Naast Nederland, Duitsland en Ierland krijgt MMO prijzen van België, Frankrijk en Italië. Ook Polen, Roemenië en Oostenrijk sturen wekelijks hun kalverprijzen door.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin