Doorgaan naar artikel

Kamer akkoord met langere tewerkstellingsvergunning

De maximale termijn voor een tewerkstellingsvergunning gaat van één naar drie jaar.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Een arbeidsmigrant aan het werk bij een aspergeteler. - Foto: ANP

Een arbeidsmigrant aan het werk bij een aspergeteler. - Foto: ANP

De maximale termijn voor een tewerkstellingsvergunning (twv) voor arbeidsmigranten gaat van één naar drie jaar. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging van demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voordat werkgevers arbeidsmigranten vanuit derde landen naar Nederland mogen halen, moet een werkgever eerst proberen om Nederlandse of Europese werknemers te vinden voor de vacatures. In de huidige wetgeving moet het UWV controleren of dit ook gebeurt.

Arbeidsmarkttoets vervalt niet

Koolmees vindt dit niet altijd nodig als overduidelijk is dat arbeidsmigranten in een bepaalde sector nodig zijn. Daarom wordt de maximale toegestane periode voor een twv verlengd naar drie jaar. Koolmees benadrukt wel dat dit niet betekent dat de arbeidsmarkttoets vervalt.

Loon maandelijks giraal betalen

In de wet staat tevens dat werkgevers wettelijk verplicht worden om het loon aan arbeidsmigranten voortaan maandelijks giraal te betalen. Als een werkgever geen werk (meer) heeft, kan een tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunningen voor verblijf en arbeid (gvva) worden geweigerd. Dit moet ervoor zorgen dat er geen arbeidskrachten naar Nederland worden gehaald terwijl een werkgever niet in staat is om het loon te betalen.

Commissie-Roemer

Dit voorjaar kwam de commissie-Roemer met een reeks aanbevelingen om de bescherming van arbeidsmigranten te verbeteren. Koolmees is bezig met de uitwerking daarvan, maar de aanpassingen zijn nog niet opgenomen in dit wetsvoorstel.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin