Kamer: begrip voor boerenprotest, niet voor actiemethode

Een groep van ongeveer tien boeren is vanochtend naar het Brabantse Heeswijk-Dinther gegaan om te praten met Jumbo-directeur Frits van Eerd (3eR). Foto: ANP
Een groep van ongeveer tien boeren is vanochtend naar het Brabantse Heeswijk-Dinther gegaan om te praten met Jumbo-directeur Frits van Eerd (3eR). Foto: ANP

Dat boeren en tuinders perspectief moeten hebben op een eerlijk aandeel in de keten is onbetwist. De Kamer heeft begrip voor het boerenprotest, al is de manier waarop niet voor eenieder acceptabel.

Landbouwminister Carola Schouten riep protesterende boeren al voor het weekeinde op te voorkomen dat andere gedupeerd worden door hun protest. “Je mag demonstreren in dit land, dat is prima. Maar ik zie dat andere partijen gedupeerd worden. Ik zou de boeren willen oproepen dat niet meer te doen.” De minister krijgt steun van politici voor haar oproep.

Alle partijen aan gesprek deelnemen

Schouten benadrukt het belang van perspectief voor de boer en een goed verdienmodel. Ze wil daarover in gesprek met alle betrokken partijen. De Tweede Kamer zal dinsdag een motie aannemen, waarin de minister wordt aangespoord daarin het initiatief te nemen. “Ik roep haar op nog voor het einde van het jaar het eerste gesprek te hebben”, zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Hij heeft begrip voor de noden van de boeren, ‘maar wij zijn nooit zo’n voorstander van acties’. Bisschop zegt dat alle partijen aan het gesprek moeten deelnemen. “Ook FDF, want die verwoordt wel de noden van een grote groep boeren.” Volgens Bisschop komt er met het beoogde landbouwakkoord een gesprek tussen alle belanghebbenden (boeren, tuinders, banken, supermarkten, overheid) waar uiteindelijk iedereen bij gebaat is.

Voedseldistributie blokkeren, zeker in coronatijd waarin kwetsbare mensen afhankelijk zijn van bezorging, is echt de verkeerde manier van protest

D66‘er Tjeerd de Groot zegt dat prijzen die boeren ontvangen structureel te laag zijn en dat supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen. SP‘er Frank Futselaar (SP) begrijpt de boosheid, Hij vindt de strijd voor een betere prijs terecht. “Maar voedseldistributie blokkeren, zeker in coronatijd waarin kwetsbare mensen afhankelijk zijn van bezorging, is echt de verkeerde manier van protest.” PVV‘er Barry Madlener zegt dat de boeren hun klachten verkeerd adresseren. “Het kabinet is verantwoordelijk voor de situatie van de boeren.”

Begrip voor de boeren

CDA‘er Jaco Geurts zegt zich te hebben voorgenomen “geen mening te vormen over hoe boeren wel of niet demonstreren in Nederland. Ik doe mijn werk in de tweede Kamer, bijvoorbeeld door oneerlijke handelspraktijken aan te pakken.” VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft begrip voor de boeren. “Zij maken zich zorgen over hun toekomst en komen op voor hun belangen. Daarover moet de minister met hen en met de supermarkten in gesprek. Maar onderpresteren in deze crisistijden lijkt me niet de juiste manier. Er zijn mensen door corona afhankelijk van het bezorgen van hun boodschappen. Dat moet niet verhinderd worden. En je moet zeker geen directeuren van bedrijven in hun thuissituatie opzoeken. Dat doe je gewoon niet.”

Eerlijke prijs

GroenLinks heeft begrip voor de boerenacties binnen de kaders van de wet. Zij is geen voorstander van blokkades, maar kan acties begrijpen “zolang de voedseldistributie niet echt in het gedrang komt. Ik kan me voorstellen dat boeren met kortstondige acties bij de supermarkten hun punt maken”, zegt Kamerlid Laura Bromet. Zij vindt dat supermarkten een eerlijke prijs moeten betalen, waarbij recht gedaan wordt aan de inspanningen op gebied van natuur, klimaat en dierenwelzijn. “De echte prijs moet aan de kassa worden afgerekend. Nu zijn producten het goedkoopst, die het minst rekening houden met natuur, klimaat en dierenwelzijn. Duurzame producten moeten betaalbaar zijn en boeren moeten een goed inkomen kunnen verdienen, zonder dat ze gedwongen worden mee te gaan in de schaalvergroting.”

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer