Doorgaan naar artikel

Kamer gaat kabbelend naar verkiezingen

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

De Tweede Kamer telt af naar de verkiezingen. De coronacrisis bemoeilijkt een eindsprint om lang gekoesterde wensen nog net te kunnen regelen.

De Tweede Kamer telt af naar de verkiezingen. Volgende week beginnen de laatste vijf vergaderweken voor de huidige Tweede Kamer. Op 12 februari stopt het vergaderseizoen voor de volksvertegenwoordigers, omdat dan het verkiezingsreces begint. Ook als het kabinet toch nog zou vallen over de toeslagenaffaire, zullen de verkiezingen niet eerder worden gehouden.

Tot Tweede Kamerverkiezingen minimaal aantal debatten

Hoewel van een kerstreces niet echt sprake was, de Kamer kwam drie keer terug om alsnog te vergaderen over de coronacrisis en de brexit, komt het ‘gewone’ Kamerproces volgende week weer op gang. Onder normale omstandigheden zou dit de de laatste eindsprint zijn naar de verkiezingen. Van een echte eindsprint is dit jaar echter geen sprake. Door de coronamaatregelen is het programma van de Tweede Kamer drastisch aangepast. Fysieke debatten worden tot het minimum beperkt, waardoor alleen onderwerpen op de agenda worden gezet die strikt noodzakelijk zijn om op korte termijn te behandelen. Brexit en de coronacrisis zijn daar de meest duidelijke voorbeelden van. Voor andere onderwerpen ligt dat iets anders.

Het is niet te verwachten dat nog veel deals worden gesloten of verrassende zaken worden geregeld

Tijdens de reguliere procedurevergaderingen, waar Kamerleden onderling bespreken welke onderwerpen ze op de agenda zetten, is het soms een ware politieke strijd om punten op de agenda te krijgen. Aanwezig zijn bij de procedurevergadering is daarom stap één voor een volksvertegenwoordiger om een punt te kunnen maken.

Laatste mogelijkheden je stem te laten gelden in een debat

Voor de vaste Kamercommissie voor landbouw resulteerden de onderhandelingen in de procedurevergadering in een lijst van nog vier fysieke debatten voor de verkiezingen: een debat over het natuurbeleid, een debat over de NVWA, een over de maandelijkse landbouw- en visserijraad in Brussel en als afsluiter op 4 februari een debat over ‘verzamelonderwerpen LNV’. Dat laatste debat geeft Kamerleden de laatste mogelijkheid om hun ei kwijt te kunnen. Een makkelijke oplossing, zou je denken, maar alleen al over de naam van dit debat moest gesteggeld worden. Onder andere VVD wilde graag de term ‘mest’ in de naam van het debat verwerken, omdat de partij op dit punt nog wat onderwerpen ter tafel wil brengen. Je zou denken dat andere Kamerleden daar geen punt van zouden maken, omdat nog steeds alle onderwerpen besproken kunnen worden, maar niet is minder waar. De meerderheid van de aanwezigen bij de vergadering was er niet mee eens en dus ging het niet door. Een aantal onderwerpen wordt schriftelijk afgedaan, zoals de initiatiefnota over weidevogels van vertrekkend Kamerlid Maurits von Martels en de wijzigingen van de Wet dieren in verband met de Europese wijzigingen met betrekkingen tot diergeneesmiddelen.

Met name verkiezingskoorts blijft over na afsluiten stikstofdossier

De Kamer wist het allerbelangrijkste dossier, het stikstofdossier, eind vorig jaar af te tikken. Daarmee is het grootste pijnpunt uit de lucht en is te verwachten dat het de komende weken op landbouwgebied vrij rustig zal zijn. Bij de debatten zal de verkiezingskoorts zeker merkbaar zijn. Het is niet te verwachten dat nog veel deals worden gesloten of verrassende zaken worden geregeld. Tenzij de vertrekkende Kamerleden hun laatste kans grijpen.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin