Skip to content

Kamer: ook Koppert Cress heeft fiscale ruimte lunch

Koppert Cress kan ook gebruikmaken van fiscaal voordeel voor het verstrekken van gezonde lunches.

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Achtergrond
Bedrijfspand van Koppert Cress in Monster. Foto: Peter Roek premium

Bedrijfspand van Koppert Cress in Monster. Foto: Peter Roek

Werkgevers hebben een aanzienlijk fiscaal voordeel voor het verstrekken van gezonde lunches. Ook Koppert Cress kan daarvan gebruikmaken. Dat zegt staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga).

Tweede Kamerlid Wybren van Haga vroeg opheldering over de naheffing van € 40.000 die tuinbouwbedrijf Koppert Cress kreeg voor de uitgebreide groentelunches voor zijn personeel. Die werden bereid door een chef-kok. Rob Baan, de directeur van Koppert Cress in Monster, kwam in juli met een petitie in actie om de politiek te bewegen een onbelaste gratis gezonde werklunch mogelijk te maken. Hij ageert tegen de wet uit 1964, die een gratis maaltijd aan medewerkers beschouwt als loon in natura. Over de waarde van die lunch moet de medewerker dus belasting betalen. De gratis lunches die Koppert Cress sinds 2016 heeft verschaft, komen Baan op een belastingschuld van een ton te staan.

Rechtbank in Den Haag

“Die wet is ouderwets en moet anders worden geïnterpreteerd of herzien”, vindt Baan. Die andere interpretatie, die een gezonde lunch gelijkstelt aan het ter beschikking stellen van veilige arbeidsomstandigheden en weghaalt uit de sfeer van beloning, is aan de rechter. De rechtbank in Den Haag ging niet mee in die andere interpretatie. Baan stuurde daarom aan op herziening van de wet uit 1964. Hij vroeg de Tweede Kamer om goed werkgeverschap te belonen of belasten. Werkgevers zouden met een gratis gezonde lunch hun werknemers fitter kunnen houden en dat is nuttig en logisch, zowel uit oogpunt van volksgezondheid als van economie. Voor de teelt en handel van groente en fruit zou de onbelaste gratis lunch bovendien een flinke impuls kunnen zijn.

Behoorlijke fiscale ruimte

Vijlbrief beschrijft de behoorlijke fiscale ruimte die werkgevers hebben met een voorbeeld van een werkgever die altijd een fruitmand heeft staan voor zijn personeel, ter waarde van € 1 per werknemer per dag. Daarnaast verstrekt hij een gezonde groenterijke lunch ter waarde van € 12,50 per dag zonder hier een bijdrage voor te vragen van het personeel. Vijlbrief: “De werknemer krijgt in dat geval loon in natura ter waarde van € 13,50 per dag. Hiervoor krijgt hij gezond eten en heeft hij bovendien zelf geen kosten voor zijn lunch en tussendoortjes. De fruitmand wordt in principe op nihil gewaardeerd voor de loonbelasting en de lunch op € 3,35.”

214 lunches op jaarbasis

De staatssecretaris berekent op jaarbasis 214 lunches. Vijlbrief: “Dan worden deze gewaardeerd op 214 x € 3,35 = € 716,90 op jaarbasis. Terwijl de werknemer feitelijk ter waarde van 214 x (€ 12,50 + € 1) = € 2.889 aan gezond eten krijgt van zijn werkgever. Stel de werkgever heeft hiervoor nog € 400 vrije ruimte beschikbaar, dan wordt slechts € 716,90 – € 400 = € 316,90 belast tegen 80% eindheffing: € 253,52.” Dat is het bedrag per werknemer in dat geval.

Medeauteur: Ton van der Scheer

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin