Kamer positief kritisch op stikstofplan

Van links naar rechts: Mark Harbers (VVD), Frank Futselaar (SP), William Moorlag (Pvda), Ether Ouwehand (Pvdd), Roelof Bisschop (SGP), Jaco Geurts (CDA), Jesse Klaver (Groenlinks), Wybren van Haga en Geert Wilders (PVV) tijdens het Tweede Kamerdebat over een snelle oplossing voor de stikstof- en PFAS-problematiek eind vorig jaar. - Foto: ANP
Van links naar rechts: Mark Harbers (VVD), Frank Futselaar (SP), William Moorlag (Pvda), Ether Ouwehand (Pvdd), Roelof Bisschop (SGP), Jaco Geurts (CDA), Jesse Klaver (Groenlinks), Wybren van Haga en Geert Wilders (PVV) tijdens het Tweede Kamerdebat over een snelle oplossing voor de stikstof- en PFAS-problematiek eind vorig jaar. - Foto: ANP

Partijen in de Tweede Kamer reageren over het algemeen positief op de € 5 miljard die extra wordt uitgetrokken voor de bestrijding van de stikstofcrisis. Het kabinet bevestigde die plannen, die eerder deze week al uitlekten. Toch is er ook kritiek.

SGP‘er Roelof Bisschop stelt dat het kabinet het hart uit de landbouw koopt; de boeren krijgen niet de ruimte om zelf te kiezen hoe ze de emissie van stikstof op hun eigen erf willen beperken. SGP begrijpt niet waarom het kabinet niet heeft gewacht op het rapport van de Commissie Remkes over maatregelen op de langere termijn. “Ik ben tegen eenzijdige eisen voor mengvoer en de nieuwe emissie-eisen voor alle stallen. Ik ben bang dat boeren aan handen en voeten geboenden worden, terwijl de situatie op elk bedrijf anders is.”

D66: verminder uitstoot met de helft

Regeringspartij D66 vindt het besluit een mooie stap, maar er moet meer gebeuren. Kamerlid Tjeerd de Groot zegt daarbij dat de doelen uiterlijk in 2050 bereikt moeten zijn. “Willen we alle kwetsbare natuur beschermen, dan moeten we de stikstofuitstoot met de helft verminderen.”

GroenLinks: kleine stapjes in goede richting

Ook oppositiepartij GroenLinks vindt de plannen “kleine stapjes” in de goede richting, maar niet genoeg. “Het ontbreekt in de uitwerking van het kabinet aan concrete maatregelen en wettelijke vastlegging”, zegt Kamerlid Laura Bromet. Ze vindt dat het kabinet veel te weinig stikstofuitstoot reduceert.

CDA: boeren nodig voor stikstofoplossing

Het CDA is tevreden dat het kabinet aan de slag is gegaan met de uitspraak van de Raad van State, die vorig jaar een streep zette door het stikstofbeleid van voorheen. Woordvoerder Geurts: “Als er een sector is die al tientallen jaren hard werkt aan stikstofreductie is het wel de landbouw. Ik ben het met de minister eens dat we onze boeren harder nodig hebben dan ooit om te helpen met de stikstofoplossing. Maar dan moeten de boeren wel een eerlijke boerham kunnen verdienen.”

De CDA‘er stelt dat hij heeft voorgesteld om bij extern salderen een driepartijenovereenkomst (tussen koper, verkoper en provincie) in te voeren, om ‘cowboygedrag’ te voorkomen. Geurts juicht toe dat de minister de vinger goed aan de pols houdt, zodra extern salderen weer mogelijk wordt.

ChristenUnie: iedereen verantwoordelijkheid oppakken

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is blij dat er nu al wordt nagedacht over het heropbouwen van de maatschappij en de economie. Ze voegt daaraan toe dat iedereen daarbij zijn verantwoordelijkheid oppakt.

Lees verder onder de tweet.

Partij voor de Dieren: als dit het is, is het kabinet echt af

Vanuit de linkse oppositie komen kritische noten. “Als dit het is, is het kabinet echt af”, zei Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren over de uitgelekte plannen. “De belastingbetaler moet opdraaien voor de fouten van de overheid.”

Partij van de Arbeid: is € 5 miljard wel voldoende?

Volgens de Partij van de Arbeid moet nog maar blijken of het bedrag voldoende is. “We hebben nog steeds een groot tekort aan betaalbare woningen en banen in de bouw worden bedreigd door de coronacrisis”, zegt Kamerlid William Moorlag.

PVV: waanzin

De PVV vindt het “waanzin om nu door te gaan met dat vreselijke stikstofbeleid dat ons miljarden kost en ervoor zorgt dat de economie nog meer klappen krijgt”.

Bouwend Nederland: goed dat uitstoot bij bron wordt aangepakt

Bouwend Nederland is teleurgesteld over de omvang van de stikstofaanpak. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, zegt dat robuuste natuur onmisbaar is om nieuwe ontwikkelingen in ons land mogelijk te maken. “Het is mooi dat hier geld voor wordt vrijgemaakt en dat uitstoot bij de bron wordt aangepakt. Dit had echter nog wel steviger gekund want dat levert juist meer ruimte voor ontwikkeling op.” Hij vreest dat het pakket niet genoeg ruimte biedt voor de woningbouw in de randstad. “Zo gaat het kabinet de eigen doelstellingen niet halen.”

Medeauteur: ANP

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer