Doorgaan naar artikel

Kamer scherpt wet tegen dierenmishandeling verder aan

Controle op dierenmishandeling. Straffen voor mishandeling worden op verzoek van de Kamer verzwaard. Foto: ANP

Controle op dierenmishandeling. Straffen voor mishandeling worden op verzoek van de Kamer verzwaard. Foto: ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om dierenmishandeling en dierverwaarlozing harder aan te kunnen pakken. De wet maakt het mogelijk dat mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen een verbod opgelegd krijgen om dieren te houden. Het gaat daarbij om zowel particuliere houders van dieren als professionele dier- of veehouders.

De Tweede Kamer verzwaarde het wetsvoorstel van justitieminister Dilan Yeşilgöz zelfs. De Kamer stemde bijna unaniem voor het verlengen van de maximale termijn voor het houdverbod van tien jaar naar levenslang. Ook andere straffen zullen op verzoek van de Kamer verzwaren.

Verhoging straffen

De maximumstraf voor misdrijven zoals het doden, mishandelen of verwaarlozen van een dier, het organiseren van of deelnemen aan dierengevechten, is momenteel drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie (€ 22.500). Dit wordt verhoogd naar een maximum straf van vijf jaar cel of een geldboete van de vijfde categorie (€ 90.000). Bij dierverwaarlozing wordt de maximumstraf verhoogd van zes maanden naar een jaar celstraf en een boete van € 22.500 in plaats van € 9.000.

Houdverbod

Als de Eerste Kamer ook instemt met de wet, wordt het mogelijk om dierhouders afzonderlijk een houdverbod op te leggen. Op dit moment kan een verbod op het houden van dieren alleen voorwaardelijk worden opgelegd aan particuliere houders. Aan professionele veehouders die de fout in gaan, kan op basis van de Wet op de economische delicten een gehele of gedeeltelijke stillegging van het bedrijf worden opgelegd voor maximaal een jaar. De nieuwe wet biedt meer mogelijkheden om een dergelijk verbod op te leggen.

Lees hier meer over het houdverbod bij dierenmishandeling of verwaarlozing.

Beheer
WP Admin